lördag 3 april 2010

Glad Påsk till er alla! + Tävlingsfilmen


Hoppas ni får en härlig påskhelg! Här skiner solen o hästarna vilar i hagen idag. De står o solar sig. Vi går o pysslar o tvättar massa tävlingssaker från igår. Nu längtar vi efter nästa tävling, men det lär nog dröja ett tag för det finns inte så många just i närheten tyvärr.

Har fått besök av söta påskkärringar!

Nu har jag fått filmen att funka! LA.1 efter framridning i ösregn o storm. Är helt nöjd med galopprogrammet, mindre nöjd med traven. Totalt sett jättenöjd med första tävlingen för i år. Han har ju inte varit gång så länge. Vi kom 7:a av 21.



fredag 2 april 2010

Disco "3 år" på tävling!

Disco startade strax efter kl 18. Hade bara anmält till LA:1.
Han hade stått inne o laddat hela dagen, förutom att jag promenerat en gång + longerat honom på fm. Men han var lugn o fin så han fick stå inne. När jag släpper ut honom rullar han sig direkt...

När vi åkte ut började det att regna! Öste ner! INTE kul. Lastade ut honom så sent som möjligt o då var han heltokig. Några hästar sprang i hagen intill o han var heltossig o fräste med svansen på ryggen. Vi höll på att tappa honom flera gånger! Vi fick hålla på var sin sida o folk tittade... Som om vi kom med en ohanterad hingst... Pinsamt. Blev inte bättre då vi kom ner till framridningen, tyvärr. Så fort nån häst kom i närheten kastade han sig iväg.
Jag försökte rida honom trött, men lyckades inte helt, men det blev iaf bättre. Jag var helt genomblöt av regnet o tyglarna gled i mina händer. Puuh!
Kände att jag ridit fram för lite när jag skulle in.

Programmet gick bra o jag var nöjd trots att han inte var helt färdig. Han jobbade inte på ärligt bakifrån, men kändes ändå ok.
Fick 63,42% o kom precis utanför prisplats. För att vara första tävl i år är jag helt nöjd med vad han presterade på banan, MEN INTE hur han uppförde sig utanför....

Tack till Lysekils Ryttarförening som ordnade mycket trevliga tävlingar!

Försökte lägga upp video, men det funkade inte.


Sandra o Cobben debuterar i LB




Tävlingar i Lysekil o Cobben startade LB för första gången. Har ju bara tävlat en LC:1 förut. Lite tidigt på året, men bra som träning. Man behöver ju lära dem "att tävla". När de varit med några gånger börjar de fatta vad som kommer att ske.

Cobben uppförde sig fint på framridningen o Janne var snäll o hjälpte Sandra. Cobben slappnade av o blev väldigt fin. Såg bra ut när han kom in på banan. Inga direkta spänningar, något loj bara, men mjuk o fin. LB:1 passar honom ganska bra.

De börjar programmet o stannar för att hälsa. Då går Cobben bakåt.... Brukar han aldrig göra. Traven flyter på fint o det blir jättefina sepentiner! Travökningen är också bra. Bättre än vanligt! Skritten är också bättre än vanligt o han är lös i hela kroppen.
Galoppfattning brukar ALDRIG bli fel, men nu fattade han fel 3(!) gånger. Suck. Typiskt! Detta gjorde flera 2:or. V-galoppen var kalasfin med fina betyg. Ökningen bättre än vanligt. Sista halten, BAKÅT IGEN! Pest.
Sånt är livet o jättebra träning. Nu tror jag Sandra rider ännu bättre nästa gång o är ännu noggrannare i förberedelserna.
MEN vi är jättenöjda, även Janne. Cobben fick idag sin första 8 (sepentin) o totalt blev det ändå 60,69%, vilket är jättebra med så många missar.

Hoppas det inte dröjer för länge till nästa tävling. Lite skralt med tävlingar nära oss.

tisdag 30 mars 2010

Programridning för Janne.


Åkte till Hoga o tränade på programridning idag.
Ska ju rida LA:1 till helgen bara som en träning pga att han inte varit igång alls länge. Han har ju gått LA:1 tidigare, men har lite kämpigt med små galoppvolter mm. Sandra ska testa LB:1 med Cobben, de har ju bara startat en LC tidigare. Blir en bra träning för dem. Får se om Disco lägger svansen på ryggen o fräser som han brukar... Det gjorde han idag när han hörde hästar hoppa utanför ridhuset. Då är han helt okontaktbar...

Mjukade upp honom med övergångar i båda varv. Jobbade sen lite i galopp, fick ta tillbaka en aning o fram igen. Han kändes mjuk o fin men blev väldigt trött.

Red programmet o fick massor av råd:
  • Börja RIDA direkt i skänkelvikningen
  • Aktivera traven innan ökning snett igenom
  • Lägg handen längs mankammen vid skrittökningen så han inte dyker
  • Igång direkt i galoppen efter fattning, jobba i volten
  • Sitt tillbaka o ta upp honom vid ingången till förvänd
  • Sitt emot vid avbrott från förvänd
Var som vanligt ett bra pass där Disco fick omväxlande jobba o pausa. Kul!
Tommy hade gjort ett fäste i transporten vid bakbommen så att det gick att sätta den lite längre fram (så att de inte får lika mkt plats). Vi har kommit på att båda hästarna har för gott om plats, o kan då röra sig lite väl mkt. Så idag testade vi o Disco fick åka med lite mindre plats. Vet inte om det bara var tillfälligt, men han stod MYCKET bättre, inget rummel på hela vägen, blev dock lite krafsande istället, men då gungar iaf inte hela transporten. Underbart! Tänk om det håller i sig! Då kan jag åka lite längre turer med honom igen. Hoppas!!!

söndag 28 mars 2010

Träning




Lite träning i ridhuset igen. Cobben var först. Fick jobba ett tag för att komma igenom. Blev jättefin mot slutet. Sandra red upp LB:1 o Janne märkte att hon red gamla LB:1! Tur att det inte var på tävlingen... Hade inte varit så kul att rida gammalt program...
Resan gick bra för båda tack o lov. Cobben har stått still de sista gångerna vi kört. Skönt. Disco brukar inte bråka till o från Lysekil, men när vi åker hem från Hoga brukar han stå o slänga sig mot bommen o väga fram o tillbaka. Suck. Så fort jag minskar farten blir det bättre. Sådär 40 km/h tycker han är ok. Man kommer aldrig hem... Knepig häst.

Disco var pigg o framåt. Jobbade på bra. Fick ta in framdelen på volten i trav o göra övergångar. Kollade hela tiden ställningen till h. Han får inte krypa upp i formen. Jag började "falla tillbaka" i min gamla vanliga sits igen (suck). Behöver tydligen åka på Kyra-clinic en gång/vecka... Får skärpa mig.
Ett par skritt skänkelvik snett igenom, där får jag jobba!
Galopp, akta så att inte baken går in. Fick flytta ut honom för innerskänkeln.
Avslutade med att rida LA:1. Gick sådär. Mycket som han inte orkar ännu. Visar sig i övergångar. Ryggningen gjorde han bra. Skritten (ökad) var lite för kort, han längde inte ut halsen ordentligt. Huvudet på sned i båda skänkelvik. Lade sig lite i handen i förvända galoppen. Men det är inte konstigt alls, han har ju inte varit igång länge alls. Det kommer att bli bättre med styrka, så jag är inte orolig.
Janne var nöjd o tyckte han såg ganska fin ut i traven.

Bilder:
Översta: Disco, mitten Cobben, understa är Disco taget av Janne som var lite darrig på handen idag..