torsdag 10 maj 2012

Hur sköter ni sadel o träns?

Jag är lite nyfiken på hur ni sköter era hästsaker, speciellt sadel o träns. Har ni några produkter ni gillar?

Jag sköter inte mina grejer exemplariskt, skyller på att jag inte hinner. Det brukar bli 1-2ggr / vecka. Men jag tvättar o smörjer tränset om Disco varit väldigt svettig, annars använder jag ett kombinerat rengöring-smörjmedel. Det använder jag oftast även till sadeln. När träns o lädergrimmor är riktigt smutsiga lägger jag dem en stund i såpvatten, då lossnar smutsen.
 Schabraken tvättar jag ofta, de blir äckliga när de varit svettiga. Mina ridstövlar tvättar jag av efter varje gång jag ridit.

Lite produkter som jag har:
Ekololja: oumbärlig då lädret behöver mjukas upp ordentligt.
Ekol Skinn o lädertvål i spray: rengör, men skummar väldigt. Kommer inte att köpa den igen.
Stübben Glycerin lädertvål: älskar den! Luktar gott, mjukgör o rengör.
Curium Balsam: för att smörja lädret. Blir väldigt fin lyster. Lite påträngande lukt.
Prevent Läderbalsam spray: enkelt o bra att använda. Rengör utan att torka ut. Jag använder den till vardagsrengöring om det inte är allt för smutsigt.
Albion läderfett: fettar in bra.
Ko Cao Line: inte alls dumt, brukar ha det till stövlarna.
Ekol Skinn o Lädertvål: prisvärd, helt ok för att rengöra med.
 

måndag 7 maj 2012

Eftersnack o analys

Dagarna efter tävling är det mycket funderingar. Man går i sin lilla värld o går igenom allt som hänt på tävlingen, både positivt o negativt. Läser protokollen om igen, kollar %, jämför. Tittar på foton o filmer. Vad gick bra o vad gick mindre bra. Kunde man ha gjort något på annat sätt? Vad ska man tänka på till nästa gång?
Tar hand om alla grejer, putsar o tvättar.
Denna gången hade man lyckan att få hänga upp rosetter o plaketter i stallet, vilket är så kul. Varje rosett har sin historia.

Det som tydligt visar sig vara våra svårigheter är övergångarna från ökningarna i trav o galopp. De måste bli bättre. Likaså skänkelvikningarna. Lite mer energi mellan rörelserna skulle jag vilja ha.
Det vi är bäst på är nog hans mjukhet, lydighet o stadiga form. Han är rak o spårar bra. Men det behövs mer styrka hos hästen o mer stadga i min sits. Ingen risk att man inte har saker att träna på.... 

söndag 6 maj 2012

Tävling i Lysekil
Igår var det tävlingar i Lysekil. Måste säga att det är en av de bästa anläggningarna jag varit o tävlat på. Bra parkering, perfekt framridning ute/inne, bra underlag på tävlingsbanan, fin cafeteria, flera toaletter, hjälpsamma funktionärer osv.

Vi hade tur med vädret. Lite kallt förstås o en liten skur på fm, sedan blev det bättre o bättre.

Vi var anmälda till LB:2 och LA:3
Målet var >65% i LB och >62% i LA. Tänk att vi lyckades med båda!
Red fram till LB ganska länge för att få igång honom. Han kändes fin o lydig. När vi kom in på tävlingsbanan stod han emot något så han tappade lite energi, men han gjorde inga missar o jag kände mig mer än nöjd. Domare var Malou Wickberg. Fick kommentaren: "Väl planerad o avvägd uppvisning på häst i stabil form. Tänk på att visa lite noggrannare programlinjernas rätta följande. Prydligt" Detta belönades med 66% o vi blev 3:a av 22 startande! Jättekul.
Fick en fin röd termos i hederspris.

Red inte fram så länge inför LA för nu var han ju uppvärmd, men nu kändes han ännu bättre o svarade fint på gas o broms. Inne på banan var han SUPER. Jag njöt under ritten för han gjorde allt så gott han kunde, mer än så här orkar han inte ännu. Vilken härlig känsla att få uppleva det på tävling! Måste bevara denna fina ridkänslan, kan dröja länge till nästa gång... Man måste lära sig att ta vara på de fina ögonblicken. Var så nöjd så jag sade efter ritten att även om jag kommer sist är jag supernöjd. Men vi belönades med 65,8% o vann klassen! Vem kunde ana att det skulle gå så bra? Det var 12 starter o domare var Ann-Charlotte Olsson. Hon skrev:  "Fin häst med många förtjänster. Balanserad o god lösgjordhet. Rid med sätet för att få lite mer energi"
Jag fick en säck Hippolyt foder + några andra foderprover till hederpris, inte illa! Tack! Ska läsa om det i broschyrer jag fick med. De hade ett "magfoder" som verkade intressant.

Nu får Disco ta det lugnt ett par dar, han har varit så duktig lille pojken:)

Tusen tack alla ni som gratulerat på facebook o sms, värmer i hjärtat!