fredag 5 mars 2010

IS!




Undrar just när man ska komma ut med transporten. Den packade snön på våra småvägar o på stallplanen är nu is. Tjock is. Hästarna som har broddar går bättre än vad vi gör. Man kanar obönhörligt åt de hållet vägen lutar... Rider (skritt) lite på åkrarna, men det är väldigt svårt för hästarna att gå. Nu är det ett tjockt lager med isig snö överst, sen vanlig snö. Försöker ändå att hålla igång Disco i skritt, så han inte helt vilar. Hade tänkt tävlig 2 april, men det verkar vääääldigt avlägset.
Skotta-ridbananprojektet "ligger på is". Försökte skotta men det var som att hugga i sten...

Har fått en ny sorts fålar till fågelbordet. Små söta, kommer ofta några stycken åt gången, vitt huvud o lång stjärt. De heter tydligen Stjärtmesar. Kul. De gillar de stora talgbollarna.

Men mars har ju börjat trevligare än feb. Nu är det härlig sol, men kallt. Var -15 i morse.
En så kall o snöig feb har jag aldrig varit med om.

Fotot på feb bilden är från tävling på Skaftö -09
Sofie har tagit det gulliga översta kortet.

tisdag 2 mars 2010

Mitt hästliv 18. Stafette föds. Vi säger farväl till Docka.




På hösten avskiljdes Lavona från Diedrika. Gick utan problem. Brukar låta fölen stå ensamma över natten i början, i en box intill mamma, sedan får de gå ihop under dagen. Efter ett tag får fölet bara gå in o dricka på morgonen, när de släpps ut får de gå i hagar så de inte ser varann. På så sätt blir det aldrig dramatik vid avskiljningen, o både sto o föl mår bra.
Lavona växer o växer, men trots sin storlek är hon hela tiden ganska fin. Jag börjar träna henne att bli ledd i träns. Vi promenerar i skogen. Inga problem, härlig häst!

Docka började få problem med benen. En hälta bak som återkommer hela tiden. Hon är nu 23 år o jag märker med fasa hur hon "tacklar av". Förstår att det går åt fel håll. Hon får svårare o svårare att resa sig o ligger inte varje natt. Jag börjar sörja. Förstår att det inte går att ha kvar henne så mycket längre. Min underbara häst som följt mig genom hela min uppväxt i 18 år. Jag är så ledsen. Kommer aldrig att få en häst igen med det psyket. Hon skulle gå genom eld om jag bad henne.
Fram på sommaren tog jag beslutet att ta bort henne. Vill inte se min ögonsten ha ont. Nödslakten kom hem till oss. Docka fick äta havre ur en bunke. Hon förstod aldrig vad som skulle hända o fick avsluta sitt liv på ett värdigt sätt. En epok i mitt liv var slut.

Den 3/6-90 föds lilla Stafette. Ett stoföl igen! Fux (igen) o vita tecken. Lite mindre modell, helt korrekt i sina ben, feminin, otroligt söt med vackert huvud! Jag var överlycklig. Ingresse var stolt mamma. Efter allt tråkigt med Docka var det underbart med ett nytt litet liv!

Eftersom allt gått så bra med Ingresse o fölet bestämde jag mig för att betäcka henne igen. Så det blev att börja leta passande hingst!

Bilder:
Överst: Lavona 1 år. (Angela håller)

Mitten: Stafette nyfödd tv. Fotot till h är hon 1 v.

Underst: Lilla Stafette 1 dag.

måndag 1 mars 2010

Vår!




Nä, jag skoja bara.... Menar vårmånad. Det är en helt annan sak. Just nu öser snön ner, så långt ifrån vår man kan tänka.
Förra året tävlade jag två tävlingar i mars o Disco var i fin form. Lite skillnad....

Sandras skottning runt pålarna i hagen verkar hjälpa. De står o glor på "smättet" från strömmen. Hoppas de nu låter staketen vara.

Nu ska Disco få B-vit för att se om det blir bättre med hans patellahakning. Skarakliniken rek foderjäst till en unghäst som hakade fast ena bakbenet. Faktiskt har det ändå blivit mkt bättre än det var i jan. Troligen pga att det är lite mildare ute + att han rids lite smått nu.

Visar en härlig vårbild från vår allra första tävling när Disco var 4. Det var 3 maj o ni kan se vitsipporna borta i skogen. (klicka på bilden). En härlig dag o Disco skötte sig väldigt fint. Blev bara tvärnit mitt i programmet för att han ville gå på toa...

Nickes blåa Hansbotäcke är kanonbra o snyggt. Rekomenderas!

söndag 28 februari 2010

Dressyr, din ridcoach på nätet.




Ett tips på en bra dressyrsida på nätet är: Dressyr, din ridcoach på nätet
Den är väl värd att läsa, så titta in där. Den finns även i min länklista.

Sandra har nu skottat runt alla stolparna i hagen, så det vore konstigt om hästarna inte får ström nu. Sofie hittade nämligen Disco på fel sida staketet i fredags IGEN. Nu måste de stå på marken (o gjorda) så jag hoppas de får sig en rejäl stöt om de försöker. Ska det bli sådana här vintrar måste vi höja alla staketen...

Mitt projekt med att skotta ridbanan för hand kan jag säga går bakåt. I fredags kom 1,5 dm snö igen, sen snöblandat regn som tryckte till snön o nu rasar det massor av snö ner på ridbanan från stalltaket. Så jag ligger på minus. Morr. Jobbar helgen så jag hinner inte att fortsätta med mitt projekt idag. Men fryser det på nu så kan vi ta på oss skridskorna i stället...

Grattis Kicki!

Sofie har tagit det översta fotot.