fredag 24 september 2010

Pernillaträning + hästfilm





Varit i Lysekil o tränat för Pernilla. Ett bra pass med massor som var nyttigt för oss. Synd att ingen filmade, jag har nog redan glömt en del av allt hon sade.
Eftersom jag skall tävla LA:2 om ett tag, så fick det bli lite fokus på rörelser från programmet. LA:2 går på kort bana, så det är svårt att få plats med alla grejer...

Började på volten i h varv. Där måste jag få honom kvickare o mer eftergiven. Fick göra en del övergångar skritt-trav o galopp-trav för att han skulle börja använda bakbenen. Galopp. Måste tänka att han jobbar på utan att älga iväg, så jag fick korta av tempot lite men ha kvar kvickheten. I övergångarna till trav får han inte dippa ner.
V varv. Där tyckte hon att han blivit mkt rakare, galoppen var tom bättre än i h varv. Fina övergångar där!
Efter vila tittade hon på bakdelsvändningar. Jag måste tänka på att han marscherar o tänka lite öppna innan jag vänder. Men de gick bra.
Skänkelvikning med tempoväxling längs långsidorna. Gick bra så vi började med diagonalen. Där gick det bra för v skänkel men katastof för h. Fick tips att först vända in, rakrikta, sidvärts. Då blev det bättre.
Galoppjobb. Galopp, vände halvt genom (vända lite innan), fortsatte i förvänd (upp med manken, jobba halvhalter) bryt av till skritt 6 steg, sen ny galopp. Måste tänka på avbrottet o förbereda redan i hörnet. Detta orkar han inte ännu, så avbrotten från förvänd blir hemska. Ny fattning gör han bra o rakt. Denna linjen är tillsammans med uppridningen i galopp det svåraste i programmet för oss.
Testade också trav in från mitten av långsidan, halt vid x, stå stilla 6 sek, sen h galopp. Måste få honom att stoppa lite snabbare från trav till halt. Får ta lite kortare steg innan. Stillheten gör han bra o ok fattning.
När detta var klart kändes det som om han dansade fram, kanonfin!

Måste säga att LA:2 känns MYCKET svårare än LA:1....

Fin film om varför vi älskar våra hästar:
http://www.youtube.com/watch?v=MR6Qk7AdVgE

Anonyma citat:
Livet är som att cykla. För att hålla balansen måste du vara i rörelse.



onsdag 22 september 2010

Cobben framme!






Cobben åkte i morse vid 7. Det stod redan en häst i (som dock var ganska orolig när Cobben skulle in). Som tur var tog Cobben det med ro o traskade upp i lastbilen utan några som helst problem. Pust! Men han började banka med framhovarna ganska ordentligt när han kommit på plats, Sandra var så nervös att hon skakade. Inte kul alls. Ett år sedan allt otäckt hände. Hon hörde när de körde iväg hur det fortsatte banka... Fördelen nu var att han stod på tvären o hade inget att "hoppa över". Det var fint inuti med nytt spån. Cobben fick hö. Han skulle inte ha täcke, för de hade luftkonditionering för bästa luft. Kameraövervakning. Två män som turades om att köra. Verkade väldigt seriöst. Kalaset kostade 3200 kr. (ca 40 mil). Men det fick det vara värt!
Cobben kom fram helskinnad o hade lugnat sig efter ca 1 tim. Sandra körde sin bil upp o var där o tog emot honom. Då var han lugn. Så underbart att det gick bra!!!!!!!
Sandra var totalt slut (nog tröttare än hästen) efter all anspänning.

Cobben följde gärna med in i sin nya box o kollade upp om det fanns något gott att äta, vilket det förstås gjorde. Helt lugn o nöjd.
Sandra lät honom vila en stund o sedan gick hon ut o promenerade med honom i omgivningen. Han uppförde sig fint.
Tror han kommer att trivas. Kul för Sandra att äntligen få upp honom till sig, men vi kommer att sakna honom mycket här hemma. Får väl åka upp o hälsa på dem ibland. Blir nog ingen resa tillbaka för Cobben förrän nästa sommar. Så nu blir det bara Disco o Nicke kvar i stallet.

Hältan är bättre. Nu ser man bara att han haltar till då o då i v varv. Hoppas att det snart blir helt bra. Strålen har iaf torkat upp som vi ville. Men det får väl växa ut lite till innan det blir helt bra. De har en väldigt bra hovslagare där som får titta till det.

tisdag 21 september 2010

I morgon åker Cobben. Gosefilm.


I morgon åker Cobben till Linköping med lastbil. Det är nu ungefär 1 år sedan vi skulle köra upp honom o han hoppade över bommen. Den skräckupplevelsen vill vi inte vara med om igen! Därför blir det lastbil denna gång. Han åker ju mkt stabilare o bättre i en hästlastbil. De hämtar honom ½7 i morgon bitti. Sandra kör efter med sin bil o tar emot honom i sitt nya stall. Han ska stå i en nybyggd stallänga (ekstallet) på stall Stora Sjögestad gård. Hoppas att han kommer att trivas.
http://www.sjogestad.com/

Det blir jättetomt när Cobben åker o vi kommer att sakna honom mycket! Han är en underbar häst att greja med. Alltid god o glad.

Passade på att ta en lite gossefilm så här sista kvällen. Håll tummarna för att resan går bra i morgon!