lördag 9 juli 2011

Falsterbo Horse Show 2011


Jag o Sandra har nu kommit hem efter två härliga dagar i Falsterbo. Vi var där torsdag o fredag. Man är full av inspiration o ridsug när man kommer hem. Så mycket fina hästar! O så mycket duktiga ryttare! Det är otroligt nyttigt att sitta o titta på dessa duktiga ekipage, man lär sig mycket. I unghästklasserna kommer domarsiffrorna upp efter varje bedömningsgrupp (3 domare), så man kan följa hur domarna bedömer ekipagets positiva o negativa sidor genom hela programmet.
Synd att det inte var internradio med duktiga kommentatorer i år när vi var där. Man brukar kunna lyssna på ex Nina Bengtsson, Stefan Jansson o Magnus Ringmark som kommenterar o förklarar ritten i en liten radio med hörsnäckor. Måste också säga att jag saknar Åsa Stiebner som kommentator!

Vi åkte hemifrån strax efter 5 på tors morgon, så vi var nere i tid till att se första dressyrklassen som var 5-åringarnas final. De var helt fantastist duktiga! Vilken hög klass! Den som kom sist hade 65,8%! I programmet ingick bla galoppserpentin.
Vann gjorde Jan Brink med JJ RayBan 1173 (Rascalino-Londonderry). Mjuk o smidig häst som är välriden o lydig.
Tvåa kom Anna Svanberg Tabasco 1201 (Topasch-Sack), en snygg o härlig häst. Trea blev min favorit, danska Betina Jaeger Jensen på Romance (Blue Hors Don Romantic). Den var så vacker o rörde sig så lätt, en underbar häst för framtiden. Måste säga att alla finalister gjorde bra ifrån sig.

Nästa klass var 6-åringarnas final. Nu var det genast lite svårare med bla flera byten o ett enkelt byte på medellinjen, men även här hade sämsta ekipaget 65,9%! Vann gjorde en jättehärlig o rörlig häst med utstrålning, Isac (Hip Hop-Master) med Rebecca Mauleon. Tvåa o trea var duktiga danska ekipage.
Dags för 7-åringarnas kval. Gick i St Georg = svårt. Seriebyten o halvpiruetter.... Vann gjorde Susann Gielen med fina Belamour (Belissimo M-Sin Clair).

Solen värmde o det var underbart att spatsera runt på mässan o titta på alla hästsaker. Köpte bla en fin Pikeurtröja som var supermjuk. Sandra köpte 3(!) tävlings/träningstoppar till sig. På kvällen var det fri träning av GP-ekipagen inne på banan, så vi tittade på dem en stund. Ingen speaker i år som intervjuade o kommenterade. Synd. När dagen var slut åkte vi till hotellet, trötta o nöjda. Blev förstås en visit i restaurangen med underbar mat o gott vin innan vi slocknade...

Fredag. Började förstås med en härlig frukostbuffé. Lyckades plocka i mig grovt bröd med ost o paprika, tomat o gurka, leverpastej+ inlagd gurka, keso, naturell youghurt med torkade bär, frukt o nötter, omelett, juice o kaffe.... Jag ääälskar verkligen hotellfrukostar.....
Första klassen för dagen var en Grand Prix. Det ena fina ekipaget efter det andra kom in på banan. Jättekul att se så många nya ekipage! Här såg man verkligen att de testade "gas-o-broms" innan de skulle in på banan. Alert o lydig häst. Vann gjorde Patrik Kittel med för mig nya hästen Toy Story (Come Back II-Concorde). Patrik red så mjukt o fint, hästen var smidig o lydig. Tvåa kom ett tyskt ekipage o trea blev Ulla Håkansson Richelle 2 (Rivero II-Darlington) som utvecklats jättemycket sen jag såg den i Scandinavium. Måste även nämna de fina härliga hästarna Ferdi, Replay o Montesse!
Det regnade tyvärr hela dagen, om än inte ösregn, men det blev kallt på läktaren, så vi gav oss ut o shoppade. Blev en del förstås, bla hoppskydd till Disco o ett spö. Sandra köpte Pikeurjacka o ljuslila benlindor.

Sista klassen en Grand Prix Cup såg vi tyvärr inte alla ryttare. Sandra skulle hem o jobba natt så vi fick åka vid 16-tiden. Men vi såg några fina hästar, bla Bocelli 1044 som utvecklats fint, Ankys Salinero, Biggles 1015 mfl. Tyvärr såg vi inte vinnaren, min favorit, Watermill Scandic (Solos Carex-Amiral). Han är ju bara så underbar.

Så var det slut för denna gången. Har träffat massa bekanta, så kul! Längtar redan till nästa år...

Bilderna:
1. Patrik o Toy Story
2. Patrik o Scandic
3. Träning på banan
4. Per Sandgaard - Lomumba Havdal
5. Ulla o Richelle
6. Vår goda mat

måndag 4 juli 2011

JanneträningVi började träningen kl 8 så att det inte skulle vara för varmt, men det dröjde inte länge förrän både jag o Disco var svettiga. Men det är en fördel med ridhus o det är att det inte kommer in flygfän som bits. Disco verkligen HATAR dem. Hästarna hade gått i en hage över natten med massor av gräs, så magen på Disco var som en tunna... Han tar nämligen inte upp huvudet från backen förrän sista stråt är uppätet...

Janne tittade när jag red fram o han tyckte det var ok.
Började på volten i trav. Disco svarade fint o var ganska kvick i benen. Han kändes väldigt lös o fin redan från början. Måste bara tänka på att jag håller linjen i v varv. Testade en skänkelvikning o den funkade ok. En travökning längs långsidan blev riktigt fin, frånsett att min sits kollapsade i slutet (suck).

Galopp. Han måste vara igång innan fattning så att han fattar med energi. Fick inte till det 100%, men sedan var galoppkvalitén ganska ok. Jag fick omväxla mellan lite kortare språng med energi och aktiv arbetsgalopp. Emellanåt fick jag lägga ner honom några varv för att sedan ta upp honom igen. Han kändes jättefin i båda varven!
En bra övning för oss var i aktiv galopp på 4-kanten. Krav på att han i varje hörnpassering skall vara rund, pumpa på i lite kortare språng. Rak mellan hörnen däremellan, något framåt på långsidorna, tillbaka igen osv. I v varv kan jag ställa aningen utåt där han skall vara rak. Han var duktig o försökte så gott han kunde. Fin i handen.
Avslutning med aktiv sansad trav i låg form.

Jag är jättenöjd med passet, Disco kändes verkligen alert o arbetsvillig idag o jag har insett att vi MÅSTE dit varje gång för att komma vidare!

Anonyma citat: Kärlek botar människor, både de som ger o de som tar emot.


söndag 3 juli 2011

Cobben på Tjörn dag 2.


Cobben o Sandra startade LB:1 och LA:1 idag. Det var supervarmt o massor av bitande blinningar o bromsar. Men det höll upp, kom bara några droppar regn.
Janne hjälpte till lite på framridningen o Cobben blev jättefin inför LB:1. Ann-Hild dömde. Programmet gick jättebra, Cobben var mjuk o fin, men oturligt nog bytte han galopp på ett ställe, så där blev bara lågt betyg. Resultatet blev 65,5%, ingen placering. Sandra hade som mål 65% o det klarade hon ju.

Innan LA fick Cobben mat o vi satt i solen o fikade. Mysigt. Framridningen gick fint, Janne var nöjd. Sandra var totalt genomsvettig...
Här dömde Carina Löving. Cobben var jättefin på banan. Än behövs lite rutin o precision. Tyvärr blev det galopp i travlängningen, otur. Resultatet blev 58%. Trots låg procent var det mkt i programmet som var kalasfint o belönades med 8:or, bla båda travvolterna, så de har verkligen framtiden för sig.

Det blev ingen placering idag, men vi var ändå jättenöjda med honom. Inte alls så spänd som igår. Han har verkligen varit fantastisk att ha med sig denna helgen. Otroligt skönt att det går så bra att köra honom nu!