lördag 5 februari 2011

Januari, time out





Januari började trevligt med härlig semesterresa. Disco fick vila. Sen kom oturen med hovböld. Mera vila. När jag satte igång honom igen tog det stopp. Ingenting funkade. Till slut kände jag att antingen får jag sluta rida eller så får jag börja om från början. Valet var inte lätt. Det kändes väldigt motigt.

Vi började från början för att se var vi tappat bort oss. Backade bandet ända från början. Började med övergångar skritt-halt osv. Trav i lättridning på stora spår. Varje gång jag red lade jag till lite mer. Ofta skrittpauser o beröm. Redan här kändes det som om Disco gillade det vi gjorde. Nöjd o belåten, slutade helt med att sparka bakut. Inga stora krav på honom.
Vi har fortsatt i samma stil o har dessutom fått jättebra hjälp med tömkörningen. Han går fortfarande mot i h varv, men när han är loss blir han bitvis härlig. Nu tar han halvhalter bättre o är väldigt lydig o fin. Har börjat så smått med att styrketräna bakdelen igen, ex med små volter. Rider mkt tempoväxlingar, men vågar nu rida sakta i traven. Han fattade inte alls i början vad jag menade, men nu går det bra. Det enda jag begär är att han skall vara eftergiven o "lös". Aktiviteten får komma när han hittat balansen. Säkert rider jag för "lösigt" med för långa tyglar o säkert borde Disco jobba ännu mer, men vi är båda nöjda just nu o det är huvudsaken. Vi måste hitta tillbaka. Det är kul att rida igen. Jag har en plan för varje ridpass o jag märker att det funkar.
Vi är inte tillbaka där vi slutade före vilan, men kanske har vi lärt oss något på vägen. Det får ta den tiden som behövs.

Disco lärde sig att gå i skrittmaskinen o det är toppen. Han kan gå en stund medan jag mockar o gör i ordning.
Han ska få stå kvar på Smedberg även i feb. Skönt! Det är nu 9 hästar i stallet o en till är på väg, så det blir fullt. I mars kommer fler så då får vi "gäster" flytta. Men jag är jättetacksam att han fått stå där över vintern. Har fungerat toppenbra!

onsdag 2 februari 2011

Tömkörning med filmsnutt





Mia med de "magiska händerna" har varit o hjälpt mig med tömkörning av Disco idag. Fattar inte hur hon bär sig åt, bara hon visar sig blir Disco vaken o alert. När jag tömkör måste jag påminna honom om att han måste arbeta... Härligt att se när det funkar!

Det som var ännu roligare var att höra att hon tyckte Disco var bättre än förra gången. Lyssnade bättre på halvhalter. Jag tyckte också att det var bättre än förra gången, såg ut som om han orkade mer. Han var väldigt fin att se på så jag njöt! Mia balanserar bra mellan spänd-avspänd o han svarar bra.
Dagens övning bestod bla av att försöka få honom aktiv o balanserad i en mer samlad trav. Svårt för han tappar balansen o vill hellre galoppera. Alla galoppfattningar från skritt har nog gjort honom lite starkare där än i traven. Där har vi att jobba vidare på.
En sak jag funderar på är att han var bäst i h varv för Mia. När jag rider är han bäst i v. Hmm.

Använde mina nya lädertömmar o de var underbara, mycket bättre än de i textil. Hoppas snart min nya tömkörningsgjord kommer som jag skickat efter. Jag har inte kunskap nog att samla honom så som Mia gör, men jag kan göra sånt som jag klarar av, ex jobba in på liten volt några varv så han får ta i, sen ut igen, i både trav o galopp. Likaså ska jag trava cavaletti o höja upp dem lite, samt travhoppa låga hinder.

Skönt att få lite positiv input, jag gillade det jag såg.
Längtar redan till nästa gång!