fredag 17 april 2009

Genrep + provridning av häst


Idag var det genrep inför tävlingen i morgon. LB:0 o LB:1. Dessa klasser har Disco inte tävlat förut. Han har heller inte tävlat 2 klasser på samma tävling förut, så vi får se om energin räcker.
Tänkte rida igenom programmen för sista gången idag för att se att allt funkade. DET GJORDE DET INTE. Först värmde jag upp o red lite lösgörande. Då kändes han mjuk o fin. När jag sen red progr var det urdåligt. Red fel väg 2 ggr i båda prog o han fattade fel galopp i h varv 2 ggr. Sparkade bakut i galoppökningen i LB.0. Suck. Gynnar inte direkt mitt självförtroende. I alla fall så lät jag bli att traggla. Förstår att jag måste skärpa mig i morgon o att det inte var hästens fel. Så jag hoppade av o ledde av honom efter jag travat ner. Vill ju ha lite energi kvar till i morgon. Håll tummarna.

In o duscha o iväg ner till Stefan i Varberg. Sandra skulle provrida en häst som står där för tillridning av Hedda. Det var en jättevacker o trevlig häst 5 år. Riktigt gosig. Härlig galopp med bra egen balans. Traven utvecklingsbar. Skritten ok. Sandra passade bra på den o hon gillade den jättemkt. Den var dock väldigt lite riden, så det är mycket att jobba på. Men Hedda hade gjort ett väldigt bra jobb. Sandra kommer kanke att titta på lite fler hästar innan det är dags att bestämma sig.
Stefan hade ett jättefint, välskött ställe, väldigt mysigt. Kul att få se det. Stefan är alltid lika trevlig o hjälpte Sandra lite när hon red.
Tack Hedda o Stefan för att vi fick komma!

torsdag 16 april 2009

Longering med katt o skator intill




Tog Disco i lina idag. Efter Jannepasset är det nog skönt att slippa mig på ryggen.
Promenad. Började med trav i båda varven. Han behövde inte busa av sig idag, han var uppmärksam o lydig direkt. Fick trava lite cavalettibommar på marken som uppvärmning. Lite galopp framåt på volterna. Paus. Testade några längningar i trav. Bra! Bättre än sist. Paus. Galopp på volterna. Fick hela tiden passa ytterbogen, ffa i h varv. Man ser tydligt det jag känner när jag rider, han vill dyka ner, bogen åker ut o jobbigare med balansen. Tänkte ta in honom i galopp på liten volt, men hoppade över det eftersom han inte helt balanserade sig själv. Fick gå in på mindre volt i trav. Minskade tempot, men energi. Vad fin han blev i båda varven! Där har han blivit starkare! Släppte ut på större volt o lite jogging. Ut på promenad! Jättenöjd!

Bredvid ridbanan var det skådespel. Fullt tjatter. Vi har ett par så fina skator som hjälps åt att bygga nytt bo. De har varit i linden intill ridbaman, men nu bygger de i slånbärsbuskarna runt vildapeln. Detta bo är på lägre höjd o katten är där o retar dem hela tiden. Idag fick de nog o den ena skatan började nypa honom i svansen så han skrek. Hoppas han håller sig därifrån när de får sina ägg o behöver vara ifred. Jag hoppas på skatungar!

onsdag 15 april 2009

Träning


Tränade för Janne på Hoga. Disco kändes ganska fin på värmningen, h sidan bättre, red serpentiner över banan o tänkte på att vrida om h handen o trampa ner i insidan.
Fick börja i skritt med snett igenom skänkelvik åt båda hållen. Han behöver bli rakare o tvära mer. Bättre än förra gången. Sen trav på volten. Fick jobba för att få honom alert o aktiv. Lite öppnatanke o tempovariationer. Nu går det att ställa omväxlande utåt o överdrivet inåt, gick ej förra gången. Janne tyckte han fått bättre grundtravkvalité. Känner det för det rör sig mer i ryggen på honom o det är svårare o sitta. Fick gå ut på 4-kanten. SMÅ tempovariationer längs långsidorna. Jag vill gärna göra lite för stora variationer o det orkar han inte. Kändes fint.
Skänkelvik i trav från medellinjen o ut. Fick verkligen JOBBA, men det gick bättre än i skritt. Paus.
Fick testa lite sidvärts igen i skritt o fatta galopp när jag kom ut till spåret. Gick över förväntan bra, men han gick ur formen just i fattningen. Paus.
Galopp på volten. Jobba på, kvicka ben. På honom hela tiden så att han är alert. Ut på 4-kanten, tempovariationer. Funkade bra. Han klättrade inte på väggen i h varv.
Lägga ner honom i formen i trav på volten. Skritt på tygeln på volten. Galoppfatt från skritt. Måste verkligen ha in bogen innan fattning. När allt stämmer blir det bra.
Bra pass för mig o Disco!

måndag 13 april 2009

Susan Boyle


Ni MÅSTE lyssna på denna dam!!!
Hittade denna länken hos "HorseOfCourse"

Susan Boyle
............................................

söndag 12 april 2009

Bomövningar




Våra hästar har gått på ridbanan när det varit lerigt, men idag var det hyfsat i gräshagen. Gräset växer så det knakar o min tjocka häst lämnar inte mulen från marken... så jag fick flytta över dem till ridbanan efter ett par tim. Vilken fin tid vi har nu!

Sandra red Disco i lite bomövningar. Denna gången fick jag tillåtelse att fota (BM o Kicki vill ju det...)
När Sandra red fram fick hon koncentrera sig på att han skulle svara fram o tillbaka. Det blev ett stort bocksprång när hon drev på i galoppen, kul.
Vi började med upphöjda cavaletti. Detta gjorde han fint från början, så efter ett par ggr i varje varv fick han skritta som belöning.
Nästa övning var i galopp o hopp på volten. Först hoppa en upphöjd bom. Då ska tempo, aktivitet, taxering funka i båda varv. Sedan lade vi upp ett litet hinder, samma där, ffa aktivitet, snärtiga runda språng på den låga höjden. I v varv landade han nån gång i fel galopp, annars var det bra. Skrittpaus.
Avslutning med att ändra lite på hindret så det blev lite att titta på. Satte "sockerbitar" framför o la Sandras jacka över bommen. Han brydde sig inte. Härligt. Det där med o vägra eller springa förbi är inget för honom, tack o lov.
Trava ner under lättridning. Promenad.

Försöker övertala Sandra att vara med på en clearround 50 cm klubbtävl på mån.
Vore bra socialträning för Disco o lite kul som omväxling för honom. Det är ridavstånd dit.