lördag 16 maj 2009

Träning för Peter Härnstam



Tränade igår för Peter.
Disco var seg. Fick påminna honom hela tiden att han skulle jobba.
Fick börja med trav på volten. Ok. Sen ut på spåret. Snett igenom diagonalen i skänkelvik. Första undan för v skänkel var katastrof. Jag stöttade inte upp honom på yttertygeln o han var inte villig att gå undan. Fick tyvärr inte göra om den. Nästa för h skänkel gick bättre. Halter. Ryggning. Jag är noga med hur han står fram, men har svårt att känna bakbenen. Fick rätta honom i halten, så det blev tillslut väldigt trassligt. Öppnor i båda varv. Skall tvära mer. Detta blev väldigt jobbigt för Disco, men han försökte så gott han kunde. Galopp. Fin balans på volten, ok fattningar. Bra övergångar. Ut på spåret in med framdelen så han sätter sig. Detta var också nytt, oj vad han fick mjölksyra. Jag blev hängande i tyglarna o fick bära honom i varje steg. Volten i galopp. Fick öka o ta tillbaka. Det har vi tränat o det gör han väldigt bra.
Längning snett igenom i trav. Sådär, han försöker iaf.
Fick trava ner.

Peter ansåg att vi borde börja med byten efter sommaren.

Kanske är det så att han växer o utvecklas, så denna vecka ska han bara få ta det lugnt med små skogspromenader. Jag har ingen brådska! Huvudsaken att han mår bra.

Kul att träffa BM i verkligheten! Vi har ju bara setts via dator förut...
Saknade Ullas häst!

onsdag 13 maj 2009

Janneträning


Nyss hemkommen från träning.
Idag var första gången på väldigt länge som jag inte kände mig motiverad att åka o träna. Jag får jäkta som en blådåre från jobbet för att hinna hem, göra i ordning för Disco o sen åka iväg o träna. För det mesta går det som en dans o jag har inte ont av att rusa, men idag kändes det som om det kunde kvitta. Kanske är det för att Disco varit loj på det sista. Inte så kul att behöva mana på honom hela tiden. Vill ha en självgående häst.
Hoppas motivationen kommer tillbaks innan fre, för då är det träning för Peter. Man kanske skulle gå ut o äta en god 3-rätters middag på restaurang i stället? Jag skulle vilja släppa Disco i sommarhagen o åka till Sandra o kolla på hästar.
Får väl tänka på Stockholmsresan nästa vecka, ska bli såååå kul.

Började i trav på volten. Måste snabbare få fart på fötterna. Blev ganska bra. Lämnade volten, skänkelvik snett igenom. Segt i båda varven. Några travök snett igenom, hyfsat. Galoppfattningar från trav. Bättre idag än förra gången. Måste komma igång direkt i tempo efter fattningen. Får väcka honom med lite extra skänkel då o då. Paus.
Galoppfattningar från skritt. Bättre idag. Galopp på volten. I v varv går han mot ytterskänkeln. Blir ibland låg i formrn. Jag får inte få för höga händer. Får ta igenom yttersidan. Rakare. Ökning av tempot på volten o sen minskning. Detta gjorde han BRA i båda varv. Galopp längs spåret. Vänd rätt upp i galopp o sen in på mindre volt. Gick också bra i båda varv.
Till sist red jag upp LB:2. Ska ju egentligen va 20x60 bana, men jag ville att Janne skulle kolla. Gick hyfsat, för utom en usel travökning längs långsidan o lite för sega halter.
Hoppas han inte får träningsvärk till på fre.

söndag 10 maj 2009

Mitt hästliv 7. Jobbade lite på Gustavsberg






Docka lärde sig mer o mer, tror att hon tyckte det var kul med dressyr. Vi hoppade också, hon bjöd o hoppade allt efter hennes förmåga.

Birthe lånade en jättefin New Forest, skimmel, som hette Camilla. Jättekul att kunna rida tillsammans. Vi var jämt i stallet o grejade.

Vi åkte alltid på sommarpremieringen i Lilla Foss, det stora fältet som låg under bron i Munkedal (gamla E6). På den tiden var det premiering för alla raser där, även halvblod. Vi brukade lifta dit. Det gjorde man alltid då man skulle nån stans. En gång liftade vi med en bonde o han skulle "bara" till Hedekas först. Han hade kalvar i baksätet, de låg i varsin säck, bara huvudena stack upp. Vi fick ha dem i knät.... Dessutom försökte de ej helt nyktra bönderna att gifta bort oss... Ja, ja, vi kom fram iaf till slut!
På fotot är det Ann-Sofie som visar Camilla.
Ett annat år var det så fruktansvärt varmt (premieringen var i aug), en häst som stod i en transport fick panik o hoppade över bommen o blev hängande i ett bakben. Benet var av. Så fruktansvärt.

Vi var som sagt många som red tillsammans på den tiden. Bilden med den svarta hästen är Prince, den stog här i mitt stall. På den tiden var det förstås en annan ägare.
På kortet med många ryttare var det Titti på Kloroform, Birthe på Camilla, jag på Docka, Tina på Bonny o Karin på Spitfire som skulle ut o rida. Kortet bredvid visar Birthe o Camilla, jag o Docka samt Annica o Bonny.

När Ann-Sofie kommit hem från sina ridutbildningar fick hon jobb på Gustavsbergs ridhus i Uddevalla. Blev tillfrågad en påskhelg om jag ville arbeta åt henne. Hans jobbade där också o han skulle bort han med. Visst ville jag det!!! Kul!!! Tina skulle hjälpa mig när hon inte jobbade i bageriet på Skogslyckan. Men oj vad vi slet. Det var ett stall för hästar o ett ponnystall. Vi mockade, fodrade, strödde, släppte in o ut, red galna hästar, hade några nybörjarlektioner, sålde godis i kafeterian mm. Höll på från morgon till kväll. Man lärde sig jättemycket o träffade massa trevligt folk. Vi fick sova där. Detta var -75. Det var Anki som ägde trekantens ridskola i Lerum som ägde Gustavsberg då. Ted Nätterqvist var där o hade hopplektioner. Jag hade varit där tidigare o ridit lite, då var det Bror som ägde stället.
Den vita hästen på fotot hette Shan o skimmeln bredvid var Juanita. De svarta fölöronen som sicker upp var Juanitas föl Jouzo, e. Ouzo som stod där. Jouzo tog Ann-Sofie över så småningom.