onsdag 30 maj 2012

Framridning. Hur rider ni fram?Foto: Anna Helgesson
Läste i en annan blogg, http://stalllevegard.blogspot.se/ om framridning o hur viktigt det är. Håller med fullständigt! För att hästen ska komma igång i kroppen (o knoppen) o börja jobba genom ryggen på ett avslappnat sätt krävs att man rider fram på rätt sätt. Vi har ändrat Discos framridning då o då under hans utbildning, men vissa ingredienser finns ALLTID med: skritt på lång tygel, trav på stora spår under lättridning, galopp på stora spår med framåttänk. Avslutning med skritt på lång tygel en stund innan arbetet börjar. Hästen ska få tid på sig att värma upp så mkt den behöver. Den ska tycka att det är behagligt o hitta sin egen balans o  gå i lägre o rundare form med ryggen uppe. Har nästan känslan av att ju längre i utbildningen man kommer, desto längre uppvärmning. Mer muskler? Tror att man med rätt uppvärmning förebygger muskel o ledproblem, speciellt i ryggen på hästen.


Ibland ser man skräckexempel på folk som hoppar upp på hästen o kräver "manken upp" o samling helt utan uppvärmning. Bank bank med skänklarna för att skrämma in bakbenen under hästen. Måste vara MYCKET obehagligt för hästen. Jämför med att gå ur sängen på morgonen o direkt ner i spagat....aj aj

Naturligtvis är nedtrappning av arbetet också viktigt. Trava o rida lätt en stund på stora spår så att hästen kopplar av o tycker det är skönt att få sträcka på halsen. Efter det brukar jag hoppa av o leda den i skritt en stund. Tycker själv att det är gott att sträcka lite på mina egna ben o promenera bredvid hästen. Har märkt på Disco att om man ridit honom med press o krav på sig är det extra viktigt med lång nedtrappning så att han lugnar ned sig mentalt efter jobbiga pass.


Blev glad när jag såg detta klippet:
http://www.youtube.com/watch?v=OaMyU5uJ3H4&feature=player_embedded

Hur rider ni fram era hästar så att det funkar bra?

Just nu rider jag fram som ovan, samt att jag testar att ställa honom inåt o utåt utan att han spänner sig. Försiktiga tempoväxlingar i trav, lite mera längningar i galopp. I slutet av uppvärmningen tar jag upp honom något i formen o rider på en stor volt. Kollar att han bjuder rakt på båda tyglarna med kraft bakifrån utan att tappa ryggverksamheten. Lite ombyte av volter med sidvärts samtidigt. Han får då inte stoppa upp, utan ska kliva på framåt o suga i bettet. När det känns ok = lång tygel o paus. 
 

6 kommentarer:

 1. Håller med dig om vikten av en bra planerad och varierad framridning och att öka engagemanget i hästen succesivt under framridningen.
  Det kan vara svårt ibland att få till en bra framridning. Tycker att man ofta ska be sin tränare titta på framridningen för där missar man ofta många viktiga bitar.
  Kan tänka mig att mycket muskelmassa/styrka kräver ordentlig uppvärmning.
  Det går att ta i och göra det svåra ändå för styrkan finns men utan ordentlig uppvärmning av musklerna blir det snabbt mjölksyra, spänningar och kanske skador på sikt.
  Tror på en varierad träning, olika underlag, arbete ute/inne, från marken, över bommar o.s.v för att stärka och hålla alla musklegrupper smidiga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sicken klok tränare jag har:)

   Radera
 2. Hej! Jag gör så att jag först skrittar på lång tygel. Sedan travar jag på lång tygel en stund längs spåret. Sedan galopperar jag i lätt sits.
  //Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Maria!
   Så gjorde jag också förr med en av mina hästar. Funkade fint!

   Radera
 3. Jag håller med Janne. Jag skrittar ut på lång tygel i skogen innan träningen. Brukar skritta av ute också. Man ska inte slarva med detta. Det är viktigt för att hålla hästen frisk!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanonbra om man kan skritta fram i skogen o kliva över stock o sten. Det gör hästen uppvärmnd o lösgjord innan arbetet.

   Radera