söndag 9 oktober 2011

Swedehorse, Avelschampionatet på Flyinge 2011




Oj, så mycket fina hästar vi sett! Dessa unga hästar är otroligt duktiga. De flesta beter sig mycket bra, trots stor publik o mkt att titta på. I år såg man dock några som blev istadiga o stod på bakbenen, det är ju mindre roligt... Men måste säga att de flesta ryttare som visar hästar på Flyinge rider väldigt bra.

Vi har sett 4-åringar på tors, 5-åringar o 3-åringar på fre samt 7-åringar, 6-åringar o 4-åringar final med testryttare på fre.
För mig var det 7-åringarna som var mest intressanta. Så nu vet jag hur Disco o Cobben ska gå...

Torsdag: Vi åkte ner så vi var nere mitt på dagen, därför missade vi några fina 4-åringar . De red enligt domarnas anvisningar o kom in 3 och 3. Fick visa längningar i trav, volter, skänkelvikning på en del av diagonalen, skritt på serpentinbåge, galopp på volter, längningar, komma tillbaka i galoppen på volten. När de var klara fick de sin kritik o poäng i högtalaren av domarna. Intressant att höra hur de bedömer olika saker. Det fanns MÅNGA fina hästar!
Vann gjorde Rausing (Rock Fever - Dimension), 2.a Faustino (Figaro R- Bernstein), 3:a Luxus CML (Florencio I - Bolero). De 15 bästa gick till final.

Fredag: Började med de 5-åringar som inte direktkvalat i omg 1. Man märkte att de allra bästa inte var med, även om det var många fina. De fick rida ett program med bla enkla byten o ryggning o fick sedan sin kritik o poäng av domarna. Vann gjorde Beau (Ling-Ferro)
Sedan var det dags för 3-åringar. Så duktiga. De fick komma in 3 och 3. Red enligt domarnas anvisningar i alla gångarter, mest på 4-kanten, men även på volterna. De var superduktiga! Fanns många jag skulle vilja ta med hem, bla Di Masterpiece Boy en urläcker svart hingst e.Dionysos som senare kom 5:a i finalen (bild). Stefan Jansson red Quick Step en avkomma från Discos storasyster Dancing Queen e.Quaterback som var jättefin med en härlig galopp (bild). Gick dock inte till final.
Alla fick bara muntlig kritik efter ritten av domarna, ingen poängutdelning. De 10 bästa gick till final.

Lördag: 7-åringarna var först. De red FEI Prix St George. Hu vad svårt! Bla piruetter o seriebyten.... Hur går det till att en 7-åring lär sig så snabbt? Men förstås det var gräddan av sveriges bästa ryttare.
De var iaf superduktiga. Två härliga hästar som jag föll för o gärna haft i stallet var Maria Borgs Chaigon (Blue Hors Soprano-Blue Hors Hertug) och Charlotte Heid-Bondegards häst Don Scudo.
Vann gjorde härliga Hohenstaufen II (Hohenstein-Langata Express xx) med Jan Brink.
Nästa klass var finalen för 6-åringarna. Den vanns av Minna Telde o Isac (Tip Top-Master). Mycket lovande ekipage!
Efter detta var det 4-åringar i final med testryttare. Kul att se när andra rider vad de kan få ut o hur de upplever hästen. Dessa ryttare var Anna Blomgren och Emmelie Scholtens, som båda rider otroligt mjukt o följsamt. En fröjd att se.
Bäst gick det för Maria von Essens Die Queen (Dancier-Falkland)

Kommer att lägga upp lite mer bilder o lite filmsnuttar senare.

Översta fotot: Stefan Jansson - Quick Step
därefter
Yvonne Österholm - Di Masterpiece Boy
Pernilla Olsson - Leopold LM

2 kommentarer:

  1. Åh, det låter super kul. Det var länge sedan man var på Flyinge.

    SvaraRadera
  2. Anna: Visst är det! Gäller bara att planera lite...

    SvaraRadera