tisdag 3 februari 2009

Sagan om Disco del 2. Uppbyggnad


Att få utbilda en unghäst är en förmån. Vara med o forma den. Unga hästar är ofta sociala o kontaktsökande o dessutom otroligt läraktiga. När jag fick Disco var mitt mål att jag skulle bygga upp hans kropp successivt genom allsidig träning. Ingen häst ska behöva specialisera sig så tidigt. Ville också få hans kropp stark o uthållig innan jag började rida mer dressyr på honom.

Jag började med att han fick vänja sig vid sin nya miljö. Ny hästkompis, nytt stall, nya hagar, ny ryttare, nya underlag, nya omgivningar. Stor omställning måste man tänka på. Därför gick vi mycket promenader. Jag ledde honom över stock o sten o visade honom våra ridvägar, åkrar, hagar, klätterställen osv från marken. Det var en annan poäng med detta också, nämligen att han lärde sig att lita på o lyda mig. Han var väldigt samarbetsvillig o smidig. Han gillade våra promenader.

Ganska snart började jag rida på honom i stället på samma vägar. Då var han förtrogen med diverse saker längs vägarna. Vi hade också med oss Sandra o Miranda som "stöd", men hon var så pigg o hispig så det var nog Disco som lugnade henne...

Jag började så smått arbeta honom i lina på ridbanan. Han fick gå över lite cavalettibommar. När även detta funkade började jag tömköra honom. Jag använder tömkörning på alla hästar oavsett utbildningsståndpunkt! Kanon att se hästen jobba från marken, o skönt för hästen att inte alltid ha ryttare. Lärde honom så småningom lite bomövningar. På uteritterna gick vi då o då till klätterbackar. Det tyckte Disco var jobbigt o ville springa uppför o på tvären nerför. (de är inte jättebranta). Senare blev det galopp på åkrarna, ibland var det Disco som var ute med mig....

För utom detta var vi på Hoga i Munkedal o tränade "skolridning" för Janne 1 gång/v. Självklart arbetade jag honom inte varje dag. Ofta vilodagar o när man kände att han var matt o ovillig, fick han några dagar ledigt i sträck. Detta för hans kropp, men även för att han skulle smälta allt nytt. Många gånger är det som om de lärt sig medans de vilar! Därför är det så viktigt att "läsa av" dem hur de mår, psykiskt o fysiskt.

Fram på vårkanten började jag ana lite bättre muskler i ryggen o halsen! Konditionen blev bättre o bättre. Han var glad o nöjd o vi hade nått vårt första delmål!

Fortsättning följer.


8 kommentarer:

  1. Sund inställning! Bra träning! BM :)

    SvaraRadera
  2. Tack BM. För mig o min hästar funkar detta. Vi trivs bra med variation i arbetet. Det ska ju va roligt!

    SvaraRadera
  3. Ni är ju jätte duktiga.

    SvaraRadera
  4. Sofie, du är själv jätteduktig. Du kommer att gå långt! Orning o reda, noggrann, alltid hjälpsam o positiv. Lycka till med Nicke.

    SvaraRadera
  5. Jag har lärt mig mycket bra tips på denna blogg! Skriv mer!!! // L.K

    SvaraRadera
  6. VILKEN FIN BLOGG!!! Men vilket jobb!!! Kul iaf!

    SvaraRadera
  7. Hej LK!
    Blir jätteglad att du fått ut något av min blogg! Det kommer mer, jag lovar!

    SvaraRadera
  8. Hej Anonym!
    Roligt att du gillar bloggen! Nej, det är inte alls mkt jobb! Ser värre ut än det är. Bara att fylla i. Testa får du se!

    SvaraRadera