fredag 13 juli 2012

Bromsar o blinningar

Elakingar i stallfönstret
 
Någon som har ett bra recept på hur man blir av med dessa elakingar? Disco får panik o hatar dem verkligen. Han har flugtäcke med hals för att kunna gå ute. Har han inte det, springer han, blir svettig o det kommer ännu fler. Cobben drar också till sig massor, men han får inte panik av dem, men han skyddas också av flugtäcke med hals. Nicke klarar sig bäst. Han får inte lika många på sig, kanske för att han är brun o de andra svarta?
Älskar mina nätflugtäcke som är lite stelare o inte ligger så tätt på hästkroppen, de ska ju inte bli för varmt o tätt. De är av märket Event o av äldre modell, tillverkas tyvärr ej längre. Såg på Cissis blogg att hon köpt Globus flugtäcke, det verkar vara något liknande. Lite pinsamt för Disco är att han har lite stor mage, så det gäller att gjordarna räcker runt....

För att skydda dem mot fästingar har vi fortfarande Switch kvar som vi tar på. Har funkat kanonbra mot fästing o knott, men det har slutat säljas efter 1 juli tyvärr. Vad ska man använda sedan tro? Som tur är har vi kvar så vi klarar oss i sommar. Har haft en häst med Ehrlichia (Anaplasma) o det vill jag inte råka ut för igen!

Men jag måste ändå säga att det inte varit allra värst i år med flygfän, antagligen för att det varit ganska kallt. Värsta vädret verkar vara varmt, kvalmigt o stilla.  
Globus flugtäcke

9 kommentarer:

 1. Birgitta Brorson13 juli 2012 12:40

  Hästarna avskyr verkligen dessa hemskingar, som inte har kommit hit med full styrka ännu (pga vädret.) Det finns en broms-fälla: http://h-trap.net/se/
  Jag undrar om de funkar, de är dyra och jag skulle gladerligen investera i en om jag visste att de funkar. (Men de kan inte vara särskilt svåra att göra själv egentligen för det är en väldigt enkel konstruktioin.)

  Knott har vi till förbannelse pga allt regnande så hästarna har fått sova inne periodvis för att de inte står ut. Vet inte hur mycket pengar man lägger ut varje säsong på alla bekämpningsmedel, säkert flera tusen. Flugtäcke vågar jag inte ha på Stafette för jag är så rädd att Orion fastnar i det, däremot brukar hon ha på sig ett bogskydd för där blir hon värst angripen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har också sett den bromsfällan. Skulle verkligen vara intressant att veta om det funkar!
   Jag har faktiskt slutat att spraya o kleta på, har inte hittat något medel som hjälper alls, så jag får ha hästarna påklädda. Förstås lurigt för er som har föl om de skulle fastna, huuuuuu. Förr när mina föl var små var det inte alls så mkt bromsar o kläggar. Det var mer flugor som irriterade dem.

   Radera
  2. Vi tar också in dem när det blir som värst, våra är ju inne på nätterna nu pga att alla 3 är halta. Men blir det för jobbigt under dagen får de gå in o vila sig. Tack o lov att de inte ger sig på hästarna inne!!

   Svårt när man rider att skydda hästen. Disco biter efter dem hela tiden o tvärnitar, så det är inte lätt att få något gjort. Har ett flugridtäcke som hjälper lite grann, annars får man rida tidigt, det är nog det bästa.

   Radera
 2. Han kanske behöver en flughuva så att han skyddar ögonen? Med täcke på kommer han ju inte åt att skrämma flugfäna varken med svansvift eller genom att "rassla" med manen.

  Ursäkta ett inlägg från en som knappast sett en häst, men har sett kossor vifta med svansen. Tror det var för att bli av med flugor och inte för att de var glada.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha, ha, du har helt rätt, Disco viftar inte på svansen för att han är glad! OCH flughuva är jättebra när det är mkt flugor, absolut! Idag har alla 3 flughuvor på sig. De dumma flugorna sätter sig i ögonen...

   Radera
 3. Vi har en sådan fälla tycker att det är mindre bromsar än förra året,men det kan ju vara vädret oxå,några har vi hittat som gått i fällan ;) men mest var de blinningar å dom vill vi ju inte heller ha / Isa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för svaret! Intressant. Då kanske man ska skaffa en sådan till nästa år. Blinningar är lika hemska, nästan.

   Radera
 4. Som mamma(Isa)säger så verkar det som om bromsfällen hjälper litegrann,vi har ju dessutom på våra hästar ett speciellt insekts/eksemtäcke som tydligen ska ha ngn form av medel i sej så att man inte behöver spraya på en massa som ändå inte hjälper!Du har nog sett att Sudden har haft det täcket på sej om sommrarna ett vit/beiget med gröna kanter(?)....heter Horse Ware Sweetich hood(eller ngt liknande)funkar kanonbra och t.o.m Sudden som i alla år har sprängt allt vad trådar heter höll sej inne och Enzo som vi har nu är HELT oberörd utav bromsar och klägg!Helt klart prisvärt fastän det just då kanske "svider" lite i plånboken för just ett insektstäcke!Du hittar det relativt billigt på Strömsbergs gård(googla på det och horse ware täcke så hittar du)!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å vad bra tips! Har jag aldrig hört förut. Helt klart värt att prova! Tack för tipset!

   Radera