söndag 24 oktober 2010

Avelschampionat på Flyinge
Nyss hemkommen från Flyinge o avelschampionatet.
Som vanligt åkte vi ner o kollade några dagar. Trevligt avbrott i vardagen att se fina hästar o umgås med goa vänner.
Nyttigt också att se olika typer av hästar o utbildningsnivåer på unghästar 3-7 år och förstås jämföra med sin egen. Dessa hästar är ju selekterade o de bästa som finns i Sverige just nu. Alla har ju riktigt fina gångarter.

Första dagen (tors) såg vi 4-åringarna. Man tog in 3 hästar samtidigt. Ryttarna fick rida enl. domarnas instruktioner i alla gångarter, bla längningar på långsidorna, sidvärts, kunna gå med långa halsar i djup form, på volterna i galopp med samlande av galoppen (några steg) samt serpentin i skritt. Efter detta fick hästarna muntlig kritik av domarna. Fanns många fina hästar. Högst poäng fick Anna Svanberg med Bellman (Hermes-Prestige). Jag gillade väldigt mycket en grå häst Dorianne Grey (Silvano-Donnerfly). Den hade inga värstinggångarter men såg väldigt mjuk o trevlig ut att rida.

På fredag började det med 5-åringar. De red ett specialprogram med lite samling, ryggning, enkla byten, länga ner halsen, ökningar osv. Ganska svårt... De var väldigt duktiga o välridna över lag. Vann gjorde en norsk ryttare med hästen Mr Gold G (Milan-Lobster). Min favorit var Maria von Essen med Pinoccio (Metall-Briar). De kom 3a. Han var snygg med fina gångarter o utstrålning.
Efter detta var det 3-åringarnas tur. Inte lätt för dessa små att komma ut bland massa publik o väsen. Men de skötte sig bra. De fick vara inne 3 och 3. Ridas i lättridning med lite längning på långsidorna i både trav o galopp enl. domarnas anvisning. Måste säga att det var väldigt många fina. Blev mest imponerad av Sohn der Sonne (Sir Donnerhall-Sion). Tror aldrig jag sett en sån trav. Vilken mekanik! Såg inte ut som om den var när marken när den travade. Oj oj så vackert!

Lördagen inleddes med 7-åringar. Första året de fick vara med. Jättekul att se! Så duktiga hästar! Svårt program med seriebyten, skolor, piruetter mm. Vann gjorde hingsten Wladimir OA (Flemmingh-Florestan I) med Pernilla André-Hokfelt. Han är så himla stark o välutbildad. Allt ser enkelt ut för honom. Gillade även 2an, Di Angelo (De Niro-Matcho x) en lydig häst med fina bakben.
Sedan var det 6-åringar. I klassen ingick även Breeders Trophy. Spännande att se dem som är lika gamla som Disco. De var väl utbildade och red ett program med mycket övergångar, längningar, skolor o byten. Känns som om man är flera år efter i utbildningen när man såg dessa fint sätta sig i övergångarna.... o sedan göra raka fina byten... Vann gjorde Mads Hendeliowitz med Jimmie Choo Seq (Sandro Hit-Don Schufro). Snygg rörlig häst. 2an var Susanne Gielen med hingsten Belamour (Belissimo M-Lord Sinclair I) Susanne rider mjukt o fint, hästen är så lydig.
Breeders vann Sandra Sterntorp med Rioja (Riccione-Ravallo). Duktigt ekipage man nog får se mer av.
Efter en lång dag var det final 4-åringar med testryttare. Tyvärr kunde vi bara se halva klassen innan vi åkte hem. Kul att se o höra vad testryttarna har att säga. "Min" gråa Silvanohäst visade sig få väldigt bra av testryttarna pga av sin ridbarhet. Den som vunnit sammanlagt var hingsten Bellagio (United-Esteban). Synd vi inte såg den för det är en fantastiskt härlig häst. Vi såg den däremot på Tullstorp i våras.

Tänk vad 3 dagar går fort! Trots att man sitter på hårda träbänkar i kölden så är det fantastiskt kul. Man träffar massa hästfolk man känner. Blev inte så mkt shopping, men en del fick man med sig hem förstås. Återkommer med det. På kvällarna umgås vi o pratar häst över "ett" glas vin o god mat. Inte dumt alls...Vi fick trevligt besök av vänner också!

13 kommentarer:

 1. Ååå det låter verkligen jättekul(inte alls avis...) Tack för ett bra referat :)

  SvaraRadera
 2. verkar trevligt och inte dumt alls!

  SvaraRadera
 3. Åh, va kul! Man blir väldigt inspirerad av alla duktiga ryttare och hästar! Lätt att känna sig urkass bara när man ser unga hästar lätt utföra sånt som "di gamle" fortfarande kämpar med. Får väl tänka på att det är det duktigaste både ryttarna och hästarna! Hmm lite shopping, schabrak då eller? ;) Kicki

  SvaraRadera
 4. Cissi: Roligt att du gillade referatet. Så kul att komma ut lite.

  Mano: Just det, verkligen inte alls dumt.

  Kicki: Det är faktiskt inte så många "vanliga" ryttare som går till final. De flesta är proffsryttareo hästarna har fått en väldigt fin grundutbildning. De har nog RIDHUS att rida i....
  Janne lurade på mig ett schabrak...

  SvaraRadera
 5. Åh, tack för ett jättebra referat. Man blir ju supersugen på att åka dit nästa år.Hum och en och annan tankeställare...5-åringar som gör enkla byten. Harkl.

  SvaraRadera
 6. Anna: Kul! Åk om du har möjlighet. Man lär sig mycket av domarnas kommentarer. Tror inte att alla hästar klarar av så snabb utbildning. Måste vara MYCKET duktiga utbildare och talangfulla hästar.

  SvaraRadera
 7. Tack Irene ,Mästerfixarn ! Resan blev återigen en fullträff. Glad att ha såna goa vänner :)Tror snart vi får me dig o Disco .

  SvaraRadera
 8. MM: Ha, ha visst hade vi kul som vi brukar! Om Disco ska med som 7-åring får han börja hårdträna dag o natt.... Vi får hoppas på Savannah eller Donna K tror jag.

  SvaraRadera
 9. Förstår inte hur du kan komma ihåg allt!!Fenomenalt referat!

  SvaraRadera
 10. vi får satsa på 7-årschampionatet nästa år för disco och cobben, så som du beskrev det låter det ju som en baggis...

  SvaraRadera
 11. Sandra: Fixa till Cobben så kommer vi med hejarklacken!

  SvaraRadera
 12. Å så roligt det låter! Måste försöka åka ner något år och kolla. Blir så avis, själv satt jag hemma och tittade på Equips online resultat och följde tävlingen så gått det gick.

  SvaraRadera
 13. Magic: Jag tar alla uppgifter om stam från startlistorna. Enkelt!

  Inger: Du kanske kvalar in själv med dina fina unghästar? Men du har ju långt att köra förstås.

  SvaraRadera