lördag 23 januari 2010

Mitt hästliv 14. Ingresse tävlar. Åker till hingst.




Ingresse lärde sig allt otroligt snabbt. Hon hade talang i både dressyr o hoppning. Gick på tygeln av sig själv. Det som var jobbigt var att hon hade sån energi... Hon ville alltid gå fortare än vad jag ville, men skulle ALDRIG dumma sig med att bocka, stegra sig eller så, alltid lika godhjärtad o ville så väl, men fort skulle det gå!!!
Visade sig snart att hon hoppade väldigt bra. Jag var med på några hoppkurser för Hans Lindgren o han tyckte hon borde bli hopphäst. Tyvärr är jag ingen hoppryttare, så det blev mest dressyr med henne.

Jag startade dressyr i lätta klasser o det gick för det mesta bra, även om det gick lite fort... Några gånger hoppade vi ut från banan (!) Ingresse tyckte det såg ut som ett trevligt hinder när dressyrstaketet närmade sig... Det var lite klurigt för hon lärde sig programmen supersnabbt, hon visste precis när det var dags för galopp, kändes som hon skulle kunna gå runt själv...
Var tvungen att köpa en sadel till. Hade ju bara Dockas sadel. Köpte då en begagnad Stübbensadel allroundmodell av Hans o Lallo, den sadeln används ännu...

Eftersom grundutbildningen gått så enkelt ville jag ta ett föl o få henne stamboksförd. Började titta på vilka hingstar som stod i närheten. Detta var -84. Då åkte man till hingsten o betäckte naturligt. Fanns ingen transportsperma.
Vi åkte o tittade på Flyinges Jasper (Cosmos xx - Biarritz) som stod i Uddevalla hos Kent Öhrngren. Jättefin hingst. Sedan åkte vi till Trollhättan o tittade på Diedron (Dietmar - Held). Han var otroligt fin o rörde sig lätt. Vi bestämde oss för att betäcka med honom när våren kom. Tina skulle ha fölet. Spännande!

Kicki hade blivit stor för Savona så hon köpte 5-åriga halvblodet Torant (Toreador - Favorit). Det visade sig vara ett lyckokast. Han var en mkt trevlig häst o blev Kickis tävlingskompis i många år. Han kallades Tore o tog saker o ting med ro.

Docka gillade att arbeta o Tommy kom på att det var väldigt trevligt att vara i skogen o jobba ned henne i stället för att ta traktorn. Men vi red henne fortfarande, körningen var ett bra komplement.

Bilder: överst tv Tore o Kicki. överst th jag o Ingresse på tävling. (på den tiden hade man alltid vit vojlock)
Under dem: Docka drar timmer o kör hö.

Hingstar: tv Jasper o th Diedron.

Underst är årsbok 21, utkom -83 och var den sista av Wahlströms Ponnyklubbs årsböcker.

5 kommentarer:

  1. Jägarns,när Docka "la sig i selen",då var det hästkrafter!! Och som hon gillade det! Gressan hoppade som en katt o alla hennes (dressyrstammade!) avkommor också! Tur att Tore var lugn då Sandra 2,5 år stod UNDER hans mage och klappade honom...:) //Kicki

    SvaraRadera
  2. Tore var inte lätt att rubba. Kunde nog varit polishäst... Ingresse hoppade verkligen bra. Synd att hon inte fick chans med en bra hoppryttare!

    SvaraRadera
  3. roligt att läsa!
    vilka minnen

    SvaraRadera
  4. Va lustigt egentligen,min Sudden har Jasper som mormorsfar och min 1:a "stor-häst" hade Dietmar som morfar:))Helt otroligt att du kommer ihåg allt så i minsta detalj!!

    SvaraRadera
  5. Ha, ha, det är pga fotona man minns!

    SvaraRadera