onsdag 12 januari 2011

Nilen o Konungarnas dal

Vi akte med bat pa Nilen. Mycket trevligt! Nilen ar varldens nast langsta flod (lite hur man raknar), Amazonas langst. jag trodde att det skulle vara valdigt smutsigt vatten, men det var det inte dar vi akte.

Nasta stopp Memnonkolosserna. 2 st 18 m hoga statyer (kolosser). Verkligen imponerande!
Efter detta var vi pa en Alabasterfabrik. De gjorde ursnygga saker for hand.

Konungarnas dal. Ett otillganglingt stalle som hade valts som gravplats at kungar. Lag avskilt bland kalkstensberg sa att gravarna ej skulle plundras, men de flesta gravarna blev anda plundrade. Var ca 1500 f Kr. Gravarna har otroligt vackra gravkammare med tecken o malningar som finns bevarade. 62 gravar har hittats, men alla ar inte oppna for visning samtidigt. Vi var inne i 4 st: Ramses I, Ramses IV, Merenptan o Tutankhamons grav. Vissa var djupt nere i berget med manga trappsteg ner. (svettigt) Men det var inte trangt.

Sist stannade vi till vid Hatchepsuts dodstempel. Da kunde man knappt ta in mer information...
Hemfarden gick i full fart med tutans hjalp. Lite ackligt da man moter massa bilar utan ljus(!) nar det ar kolsvart ute...
Vi var hemma igen vid 22. En lang dag men otroligt intressant.

Idag har det blivit bad med fiskarna pa stranden. Massor av sma stimfiskar runt benen nar man gar. Ganska kallt men ok.

I morgon aker vi hem. Ska bli skont att komma hem, samtidigt som man tycker att veckan gatt SA fort! Vi har klarat oss fran magsjuka, an iaf tack o lov. Vi har handsprit ofta, men det ar valdigt god hygien pa hotellets restauranger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar