onsdag 12 maj 2010

Problem med transport. Hjälp! (film)


Har ett jobbigt problem. Disco "rumlar" o sparkar ibland oroväckande mycket i transporten. Fruktansvärt obehagligt. Oftast står han snällt på vägen till träning / tävling, men för ett herrans liv på väg hem.

Om jag bara kunde förstå varför han bråkar. Idag var jag o tränade på Hoga o när jag åkte hem satte han igång att bråka efter ca 15 min körning. Hela transporten gungar o jag måste köra i ca 50 km/h för att inte åka av vägen... Stannade flera gånger o var ute o pratade med honom. Då är han stressad o äter ej. Krafsar o vränger sig fram o tillbaka. När han är så här är vi en trafikfara.

Han har ju åkt så mkt ända sen han var liten, så det har ju inte med åkvana att göra. Som ni kan se på filmen är han ju inte alls stressad när jag lastar på/av.
Detta är verkligen ett problem som jag inte vet hur jag tar mig ur. Efter det som hände Cobben VET jag ATT det kan hända hemska saker. Får bara inte hända något! Samtidigt måste jag ju kunna ta mig till träningar osv. Någon som har ett råd????

Transporten är en nästan ny boggie.

Detta har jag testat:
Kort resp. längre grimskaft, binda på olika sätt.
Åka smalt-normalt-brett
Ändra bomhöjd
Mat - inte mat
Ventilation - inte ventilation
Täcka för fönstren
Jag kör alltid försiktigt, men har testat att bromsa lite när han sparkar
Halsrem
Huva med bomull i öronen

På fotot har jag tagit av täcket, han brukar ha täcke på sig.
34 kommentarer:

 1. Ja, du har ju testat det mesta..! men prova att skritta av honom längre, det låter som han får "kryp" o "kli" i kroppen, typ eftersvettning el slaggprodukter, och inte vet hur han ska bli av med det. Prova också m ett tunnare täcke. Hoppas du hittar en lösning, det är fruktansvärt stressande när hästen är orolig i transporten!

  SvaraRadera
 2. vad konstigt det verkar! Eftersom han är så lättlastad så BORDE han ju inte uppleva transporten som ngt jobbigt. Du verkar ju ha provat alla möjliga alternativ, det enda jag kan fundera över är om du provat samma åtgärd flera körningar i rad? Jag tänker att vissa saker, precis som i ridningen, tar ju ett tag innan man ser resultat. Förstår att du vill stanna och prata med honom när han är orolig men det finns kanske en risk att han sätter det i system,
  -börjar jag leva rövare så kommer matte och då kanske jag får komma ut? Svårt problem, hoppas verkligen det löser sig!

  SvaraRadera
 3. Anna o Cissi: Tack för era kommentarer o råd. Jag ska testa att skritta av honom längre. Värt att prova! Har testat med olika täcken, även helt utan, ingen skillnad.
  Tror att jag har testat varje grej några ggr innan jag givit upp. Håller med dig Cissi, inte bra att gå in till dem "i onödan". Brukar bara gå in då jag är rädd att han har gjort ngt, ex slitit av grimskaftet...

  SvaraRadera
 4. Har du provat med att flytta ut bakbommen så han har det lite längre! Mvh Sanna

  SvaraRadera
 5. Hej Sanna! Tack för kommentaren! Ja det har jag. Man kan ändra längden genom att flytta bakbommen i olika hål. Har testat alla längderna o det verkar som om att det blir värre när han har som störst längd. Då backar han bak o stoppar huvudet under frambommen...

  Ang. bredden så har jag köpt en bomsats som jag använde först där det är mycket bredare för hästen o smalare på platsen intill. Vi satte tillbaka originalbommarna för han vrängde sig mer när han hade så gott om plats...

  SvaraRadera
 6. Hm. Verkar ju som om du har provat det mesta.
  Eftersom du skriver att han oftast är orolig på vägen hem, så låter det ju logiskt att börja nysta i det...

  Varm och kli-ig, som Anna är inne på, låter ju logiskt. Kanske han rätt och slätt försöker att klia sig?

  Kanske han är sliten i kroppen och inte orkar att balansera sig lika bra? De flesta oroliga hästar lugnar ner sig om de får stå brett. De vill gärna stå på snedden av körriktningen också, så det kanske var därför han "vrängde" sig? Var det så mycket att det var ett problem?

  Kan höpåsen vara tommare och slänga runt i närheten av huvudet/kroppen?

  SvaraRadera
 7. Jobbigt problem,, märkligt att han bara gör det på hemvägen. Har du provat att "någon" står där bak hela resan och kollar hur han beter sig? Om han verkar irritera sig över något eller om han bara är otålig att komma hem. Har han alltid gjort så?

  SvaraRadera
 8. HOC: Tack för alla funderingar! Antagligen är du inne på rätt spår någonstans!

  Inte varje gång han är svett, men trött efter passet är han nog för det mesta. Skulle tippa på att du kan ha rätt i att han tycker det är jobbigt att balansera sig på hemvägen.

  När han har fått stå brett (långa bommar) har det tyvärr varit ännu värre. Han smäller med framhovarna, vränger sig bak, vränger sig fram, hit o dit, huvudet under bommen...Jag har gummi som hänger ner på mellanväggen, så han kan bredda sig om han vill med hovarna.

  Jag har sett på Eurohorse (mässan) flera lastbilar o större släp där hästarna står på snedden, så det är nog inte dumt. Även åka baklänges verkar många hästar gilla.

  Sätter dit en ny höpåse på hemvägen. Fäster den så att den inte dinglar på honom (men han når förstås att äta).

  Tänk om man kunde få låna nån transport där hästarna står på tvären eller bakåt för att testa. Skulle va intressant.

  SvaraRadera
 9. Inger: Nej, vi har aldrig haft någon inne hos honom. Kanske skulle testa det nån gång för att se om det är något speciellt som utlöser det hela?

  Ett tag trodde jag han var kissnödig, så nu går jag alltid en kissrunda på åkern innan vi åker, men ingen skillnad...

  Har också funderat över om han är rent av bara otålig. Men varför samma varje gång kan man undra?

  Nej, han har inte alltid gjort så här. När han var 3-4 år stod han still, faktiskt bättre på vägen hem än dit, så som de flesta hästar gör. Sen började han vara otålig ibland då o då på väg hem, även från tävlingar. Nu är det så gott som varje gång om resan tar mer än ca 15-20 min. Så när jag åker hem från Lysekil som tar en kvart, då står han oftast still båda vägar.

  SvaraRadera
 10. Hoppas ni finner någon bra lösning!

  SvaraRadera
 11. Veronica: Ja det hoppas jag med! Om man inte kan köra hästen är den ju på sätt o vis värdelös... Man måste ju kunna åka o träna, tävla o tänk om den måste till klinik, det är långt dit. Önskar att vi finner ut en lösning. Annars får jag hålla mig till Lysekil..

  SvaraRadera
 12. Kan tyvärr inte komma på nåt mer än vad som redan är skrivet.
  Däremot visade jag filmen för min gubbe och sa att sådär lättlastade i och ur ska mina hästar oxå bli innan jag är nöjd =)

  SvaraRadera
 13. Stina: Hi hi, tänk om han stod lika snällt som han går på o av... Man får aldrig va helt nöjd!

  SvaraRadera
 14. Men om han står still på vägen dit men inte hem så är det nog inte resan med transporten som är problemet. Hur är han om du lastar och åker iväg utan att han jobbas? Är han likadan om han åker med kompis?

  SvaraRadera
 15. Birgitta: Hoppas allt är bra med dina hästar! Tack för tipsen!
  Tänkte faktiskt testa det du säger. Att åka iväg, bara ta ut honom o beta eller leda honom en stund o sedan lasta o åka hem. Då ser man ju om det beror på att han är trött efter att ha jobbat.

  Han har aldrig haft ngn kompis med i transporten efter som han är så stor så är det nog olagligt o för tungt med en till. Vi har ju ingen liten ponny vi kan testa med tyvärr.

  SvaraRadera
 16. Kom att tänka på en annan sak. Du skriver "nästan ny boggie".
  Började problemen när du bytte transport?
  Har du prövat en annan transport, och sett om han uppför sig likadant?

  SvaraRadera
 17. HOC: Jag köpte den ny strax före jag köpte Disco (3 år sedan) så han har bara åkt i denna transporten. I början stod han ju snällt. Vi var ju ex iväg till 4-års tävling 15 mil bort o då var det inga problem.
  Den är väldigt stadig o ligger fint på vägen. Kanske jag skulle åka till transportcenter o se om de har några för uthyrning där hästarna står på ett annat sätt.

  SvaraRadera
 18. Hej! Vet att det är jättejobbigt när hästar ej står stiil. Nikita behövde en bred och en smal bom för att stå bra och få balans. Har du provat något annat än halm att stå på? Spån eller torv. Tänkte att det kanske kan kännas lite halt att stå på och skulle det vara så att han är kissenödig så skvätter det ju inte lika mycket om han kan tycka det blir obehagligt. Jag märkte i Annas transport att golvet lätt kunde kännas lite halt. Blev bättre när hon blandade torv och spån. I min transport är det en matta som ligger i och den blir aldrig lika hal, har ju spån i ändå. Det kanske är så när han blir trött efter träning och halkar lite så blir det jobbigt. Hoppas det ordnar sig för dig. Mvh Yvonne

  SvaraRadera
 19. Hej Yvonne! Tack för kommentaren! Jag har spån under o hö/halm uppe på. Han brukar inte kissa eller gödsla, så jag har aldrig märkt att det varit halt. Men jag skulle tro att det är som du säger att han är trött efter träningen, så han står sämre pga av det. Hoppas Nikita blir helt bra igen!

  SvaraRadera
 20. Det var bara det att Anna hade problem med att Coftan levde rövare i vänsterkurvor. När vi kollade lite så var det lite halt med bara spån, men när hon blandade i torv så att det på något vis band ihop sig så stog plötsligt Coftan mycket bättre. Precis som att hon kände att det tog bättre stopp. Verkade som att bara spån blev halt för henne. Jag har börjat skritta Nikita nu igen så vi får väl se om vi kan komma igång igen. Det är väl bara tyvärr att fundera vidare på lösningar.

  SvaraRadera
 21. Jag kan blanda i lite torv för säkerhets skull. Håller tummarna för Nikita!

  SvaraRadera
 22. En liten fundering till. När du säger att han åker brett är det då en lång bom över eller en lite längre och en kort?. För mina bommar är ju sådana att det egentligen bara blir bredare bak och inte fram. Så då borde det inte bli så mycket plats fram för honom att vränga sig på utan bara kunna bredda sig bak. har kanske missat detta när jag läst igenom dit problem, men vet sedan en tidigare häst vilket stort bekymmer transportering kan vara så jag bara funderar vidare för att komma på något. Mvh Yvonne

  SvaraRadera
 23. Läste ju nu att du hade provat med lång och kort bom. Det är bara bak då eller?

  SvaraRadera
 24. Läste att det gick bättre att köra honom idag. Håller tummarna att du kan börja slappna av efterhand vid körningen. Ha det så bra. Mvh Yvonne

  SvaraRadera
 25. Tack! Tips mottages tacksamt!
  När han åker brett måste jag byta både fram o bakbom annars passar inte hålet i golvet för mellanväggen. Förstår din tanke o håller med. Han borde inte ha större plats fram. Kanske kan jag prova att bara sätta i lång bakbom o låta mellanväggen stå utan att vara fast i hålet. Bommen håller den ju på plats.

  SvaraRadera
 26. Yvonne: Ja, skönt att det gick bättre idag, men BRA gick det inte. Som han är nu har jag ingen lust att åka ut på tävling. Suck.

  SvaraRadera
 27. Ja,det kanske går att sätta i både lång och kort bom bak så håller de ju på bägge sidor. Min mellanvägg har inget hål som den sätts i bak utan det är bara själva bommarna som håller den på plats.

  SvaraRadera
 28. Kan prova o se hur det ser ut. Nackdelen är att han häver sig mot bommen fram o då vill nog mellanväggen åka med när den inte sitter i hålet..

  SvaraRadera
 29. Ja, prova och kolla. Den sitter ju i hålet fram där den ska och bak borde bommarna hålla den på plats. Om det verkar funka kan man ju borra ett hål till bak om det känns bättre. När jag köpte Nikita så stog hon som vanligt med mellanväggen mitt i mellan, men sen var det som att fick för sig att hon inte fick balans utan började jaga upp sig och trampa runt. Hon kunde börja trampa när som helst. Stog still en stund och sedan började det. Trampade av sig skor någon gång.Blev inte bra förrän hon fick den långa och korta bommen bak, så att väggen stog snett. Nu står hon som ett ljus. Så jag anar lite hur du har det. Transportering blir största problemet och ger hjärtklappning varje gång. Men det ska nog kunna gå att lösa till slut. Mvh Yvonne

  SvaraRadera
 30. Ja man är ju livrädd att det ska bli som med Cobben, det vill jag ALDRIG vara med om igen! Ska prova att sätta bommarna så. Är beredd att testa ALLT för att han ska stå still...

  SvaraRadera
 31. Hejsan! jag läste om ditt problem och jag har en häst som är nästan likadan, fast en travhäst. När vi ska åka till och från travbanan och köra jobb eller starta så lever han om i transporten. Han "kraffsar" och stampar med frambenen, slår med bakbenen så nu sist när vi var och starta så hade han sparkat sönder mattan på rampen.. De är jätte jobbigt att åka med honom, är rädd att de ska hända något.
  Vi har prövat
  * Att åka i 80km/h och även prövat att åka så sakta som i 40-50km/h men desto saktare de går desto mer lever han om inne i transporten.
  * Med hö - inte hö, ingen skillnad.
  * Med täcke - inte täcke, ingen skillnad.
  * Att ha transportskydd - inte transportskydd, om han har skydd på bakbenen så sparkar han mer så han åker med bara skydd i fram.
  * Knutit honom kort - långt, ingen skillnad.
  * Haft bomull i öronen - vart utan, ingen skillnad.
  * Haft lampan på - av, ingen skillnad.
  * Att ha sällskap av häst - inte sällskap, med sällskap blir han lite lugnare men håller på att stampar emellanåt ändå. (men de blir svårt att ha sällskap för har ingen ponny och vill inte ta med en stor häst eftersom körkort inte finns för de)
  * Stått med honom i transporten och sett hur han beter sig och han sparkar som sagt med bakbenen och stampar med frambenen och försöker att kolla bakåt.

  Har du lyckats att få din häst att lugna ner sig i transporten? I så fall skulle jag vara tacksam för dina tips och även andras!
  Mvh /Mickis

  SvaraRadera
 32. Tack Mickis för din långa kommentar! Kul att du hör av dig med ditt problem som lite är samma som mitt!
  Förra hösten gick min dotters häst över bommen när vi körde, så jag gillar INTE när de bråkar där bak. Du kan läsa om Skräckfärd:
  http://discodancer-04.blogspot.com/2009/10/skrackfard.html
  Ser att du också provat det mesta.
  Min häst är nu något bättre. Kan inte peka på något speciellt, men jag tror att det beror mest på att vi har gjort ett fäste för bakbommen längre in så att han får mindre plats att gå bak/fram. Har också breddat bommen bak men har normal bom fram. Huva med fetvadd i öronen. Satt för fönstren. Ventilationen ej öppen på den sidan han står. Står utan benskydd. Uppbunden i sidorna på grimman. Hönät med stora maskor. Leder 30 min innan jag åker hem.
  Hör gärna av dig hur det går, om du kommer på något annat!
  Lycka till!

  SvaraRadera
 33. Hej! Vi prövade att lasta honom igår och åka fram på byn för att köpa tidningen. Det tog ungefär 10-15 minuter att åka dit och när vi kom fram var han så svettig att det droppade av honom.
  Men han stod helt stilla i transporten både fram på byn och hem igen, men det verkar som att han stressar upp sig inombords.
  Det vi gjorde igår var att ta ut mellanväggen, knöt fast honom i ganska långt grimskaft, inga benlindor och inge vadd i öronen. Och vi upptäckte att han stod brett med bakbenen, så vi har funderingar på om han kanske är bredåkare. Men svårt att avgöra efter den korta biten vi åkte, det kan ju ha varit en tillfällighet att han stod så just när vi kollade.
  Sen när vi kom hem så stod jag med honom vid transporten i ungefär 30-40 min tills han gick in i transporten frivilligt utan linor på sidorna och dyligt. Ska pröva att åka den vändan igen på tisdag för att se hur vi ska göra tills på onsdag, då vi ska till bollnäs med honom för att han ska starta.
  Mvh /Mickis

  SvaraRadera
 34. Mickis! Verkar som om du listat ut vad det berodde på. Jag tror absolut att han vill åka brett. Även om han blev svettig stod han ju still o det är ju huvudsaken. Kanske kommer han att bli lugnare för varje gång om du låter han stå brett.
  Kul. Lycka till!

  SvaraRadera