söndag 11 oktober 2009

SKRÄCKFÄRD


Det absolut värsta tänkabara hände när vi skulle köra upp Cobben till Linköping. Vi är fortfarande lite i chock. Har aldrig varit med om ngt värre, har kört hästar i över 30 år..

Cobben skulle åka till Linköping upp till Sandra. Sandra hade fått tag på en jättefin stallplats, nytt o fint stall o ridhus o lång utevistelse varje dag för hästarna. Cobben har tränats att åka flera ggr /v då vi åkt o tränat i Lysekil o Munkedal. De sista gångerna har han gått rakt på o stått helt still, så vi trodde inte det skulle bli något problem att åka längre.

Vi lastade o åkte på morgonen, Cobben hade äpplen i krubban o fullt hönät. Första timmen stod han helt still. Efter närmare halva vägen (Falköping) började han att krafsa o sparka med framhoven. Vi stannade o lät han vila i 20 min. Fick nytt hönät, vatten o mer äpplen. Efter ett tag började han sparka igen o vi hörde ett BRAK. Hade som tur var en bussficka att svänga in på. Sandra rusade ut, öppnade framdörren o ropade: Han hänger över bommen! Cobben hade hoppat över frambommen med båda frambenen o gått igenom plasten ner till sadelkammaren. Jag ringde direkt 112 för att få hjälp av räddningstjänsten att få loss honom o Sandra ringde en distriktsveterinär.

Medan vi väntade på dem skar Sandra av grimskaften som han var bunden i. Då vräkte han sig bakåt o vände sig o blev hängande med magen över mellanväggen. Efter ytterligare ett försök att komma ner gick han omkull o blev liggande på golvet. Vi kunde bara stå o se på helt maktlösa. 600 kg häst i panik är inget man rår på. Tillslut kom han upp på benen o stod då med huvudet åt fel håll.
Då kom räddningstjänsten o vet. Vi trodde Cobben hade brutit alla ben, men de tjocka transportskydden satt kvar på benen o hade troligen räddat hans liv. Det blödde dock ymnigt från hasen. Vet gav lugnande spruta o vägen stängdes av för trafik, så tog vi ut honom ur transporten. Han stod på alla benen. OTROLIGT. Lastade in honom igen på andra sidan o vet sydde såret på hasen utan problem. Det var ett djupt jack ända in till benet, men senorna verkade klarat sig.

För att kunna köra hem gav han ytterligare lugnande medel o han var så medtagen att vi var oroliga att han skulle ramla. Vi vände o körde hemåt igen. Vi ville inte han skulle få komma till en okänd miljö utan få komma hem till tryggheten o läkas i lugn o ro. Han rörde inte en fena på hela vägen hem o vi var glada för varje meter vi kom. Vilken skräckfärd. Hela plasten framför honom var helt trasig, så vi hade proppat sadelkammaren full av höbalar ifall han skulle hoppa igen...

När vi kom hem gnäggade han åt de andra hästarna o ställde sig att äta... Helt lugn. Sandra tittade till honom hela kvällen o jag tror han var den lugnaste av oss alla.

Hur ska man våga köra honom igen????

Vi har spånat lite o funderar såhär. Vi köper en halsrem. Har hört av flera att det är bra att binda dem i (i bommen) för att förhindra att de ger sig över. Binder sen grimman som vanligt. Han får gå upp i transporten o äta sitt kraftfoder ett par gånger /v. utan att vi kör. Sen börjar vi o kör små korta sträckor. Så får vi se hur han reagerar. Han får stå kvar här nu iaf fram till januari. Om han senare ska upp till Linköping kanske man får hyra lastbil? Vem vet.

Huvudsaken är att Cobben blir frisk igen. I allt elände är vi så glada att han lever.

21 kommentarer:

  1. Jag saknar ord av ren chock för detta som hänt er!!! Man är ju så utlämnad och maktlös när transport olyckor händer. Jag kör alltid med halsräm och det räddade mitt sto Eko när hon fick liknade panik i transporten. Marianne som jag hade mina hästar hos i Lyse, sålde ett sto till Västerås som var lite knepig att köra och då anlitade dom en kör firma med lastbil till henne där hon fick stå i box och det gick kanon, det var inte speciellt dyrt vet jag och väldigt häst kunnig chuför. Ska höra mer med henne om detta. Ta hand om er och pusta ut nu, massa kramar Emelie

    SvaraRadera
  2. Ja, man är helt utelämnad. Maktlös. Vi får testa halsrem. Bra om du hör vad det var för firma, låter ju bra.
    ha det bra själv o krya på dig!!!

    SvaraRadera
  3. men oj oj oj så hemskt

    Tur att det ändå gick så pass bra

    vilken chock det måste ha varit att öppna o se hästen så... och som du säger... det är ju inte så mycket man kan göra heller just då...

    Har varit med om en häst i panik i en transport för länge sen... hästen klarade sig bra och var inte transport rädd alls efter det... men jag var...

    Ta hand om er allihop nu!!!

    SvaraRadera
  4. Fy ja. Har varit med om en häst som gick över bommen. Gick inte så bra. Benpiporna stack rakt ut. Fick avlivas på plats. Sitter kvar på näthinnan...

    SvaraRadera
  5. Men fy vad hemskt!!! Otroligt att han inte skadade sig mer!
    En bekant använde halsrem på sin nordis, den gick dock över bommen ändå och det höll på att sluta riktigt illa då han nästan blev strypt :-(

    Håller tummarna att han kryar på sig snabbt!

    SvaraRadera
  6. Usch, nä va hemskt! Vad ska man ta sig till.. Vågar väl aldrig köra en häst mer.

    SvaraRadera
  7. En sån mardröm. Nu måste det väl vara dags att bygga transporter utan bom. Så många hästar som har skadat sig på det viset. Jag har haft en som hoppa över bommen och ut genom framdörren. Knäckte min näsa med framhoven men klara sig själv oskadd. Sitter i länge när man varit med om såna här otäcka upplevelser..Jag tycker verkligen synd om er.

    SvaraRadera
  8. Det här verkar ju väldigt smart! Säkerhetsbälte som bla ska förhindra att hästen hoppar över: http://www.arvak.se/artikel_hasten05.htm

    SvaraRadera
  9. BM: Det är väldigt lätt att man blir skadad själv också. Vilka krafter. Sitter verkligen i länge!

    Cissi: Verkar ju väldigt bra. Undrar om det säljs så man kan få tag på det.

    SvaraRadera
  10. Usch så otäckt!
    Måste varit hemskt att vänta på hjälp.
    Tur att det ser ut att gå bra. Hoppas att konvalenscent-perioden går bra och att vidare körning inte ger problem.

    SvaraRadera
  11. Tack, ja det får vi sannerligen hoppas!!!

    SvaraRadera
  12. Usch! Stackars er!! Vilken fruktansvärd mardröm för er alla! Vilken otrolig tur att det gick så bra trots allt! Angående om ni vågar köra igen. En medryttarhäst jag hade gick över bommen, stegrade sig på något sätt och gick upp i taket. Transporten hade ett stort hål efteråt och hästen klarade sig mirakulöst. På veterinärkliniken (dit de var på väg och löjligt nog var cirka 70m ifrån när det hände) sa att hästar inte brukar sätta olyckan i samband med transporten. Just denna häst har i alla fall inte fått panik igen och nu har det gått över tre år. Så hästen BEHÖVER kanske inte göra så på nytt, men jag förstår om ni blir oroliga, med all rätt. Håller tummarna för er!

    SvaraRadera
  13. Skönt att höra. Bara att hoppas att han inte gör det igen. Min Bento satte över ett framben en gång o vi höll på att aldrig få tillbaka honom. Han ville över med det andra också. Då var det en gammal transport där man inte kunde fälla bommarna utifrån. Han åkte snällt efter det o det hände inget nån mer gång.

    SvaraRadera
  14. Usch vilken hemsk upplevelse!Det är sånt man hör talas om,men absolut inte vill vara med om.Har hitintills varit förskonad från såna olyckor,hoppas att "läke-tiden" går bra utan komplikationer!

    SvaraRadera
  15. Jag förstår att du funderar på om du ska köra häst igen. Vilken skräckfärd! Nu tycker jag att ni haft er beskärda del av "otur". Jag hoppas verkligenatt ni ska få några lugna år framöver. Tur i oturen att utgången blev som den blev. Det hade ju kunnat sluta på ett annat sätt. Jag hoppas både du och Sandra får en trevlig "ridtid" framöver.

    SvaraRadera
  16. Tack. Ja vi får hoppas att Cobben läker o att vi kan få lite lugn o ro ett tag utan dramatik. Nu ska vi också försöka få laga transporten, så det går att köra igen.

    SvaraRadera
  17. Oj oj.. Gud så hemskt. Han hade tur i oturn.. Gud Lille Cobben då..

    SvaraRadera
  18. Hej.Googlade på "hoppa över bommen" och fann ditt inlägg i din blogg. Jag är helt förstummad. Jag komer från värmland och köpte en hopphäst i Linköping igår, och vid (den s.k.)hemfärden närmare bestämt efter ett par mil så hörde vi liksom du ett BRAK i transporten.. Han hade kommit över bommen. Tack och lov kom bjässen ut mer eller mindre helt oskadd genom framdörren!Under tiden man inväntade veterinär, brandkår, polis och i mitt fall även ambulans - jag finner inga ord att beskriva känslan, du om någon lär förstå! Jag åkte på en riktig smäll i huvudet av hans hov när han fick över det andra frambenet, men det blev bara hjärnskakning, mjukdelsskador och ett antal stygn, men med tanke på vad som skulle kunna ha hänt så är jag oerhört tacksam!
    Är extremt skakad fortfarande och min tanke ligger numrera på hur i helskotta man ska våga köra igen, och om det händer IGEN..
    Vad kan man göra för säkerhetsåtgärder?
    Är jätte glad att det gick bra i ditt fall också! bamsekram! hälsningar från Josefin i Värmland.

    SvaraRadera
  19. Hej Josefin! Tack för att du ville skriva i min blogg o dela med dig av dina erfarenheter! Vilken otur du också haft. Tur att du o hästen inte blev värre skadade. Sånt här kan ju sluta riktigt illa! Ja nu är jag skärrad bara jag tänker på att köra transport. Vi ska göra såhär: köpa halsrem o binda den i bommen. Hästen får gå in o bara äta mat tills det funkar helt. Sedan ska vi köra korta små sträckor. Målet är att kunna köra några mil så han iaf kommer till träningar. Sen får vi se. Måste vi köra längre får det nog bli lastbil. Men nu först ska vi hoppas att cobbens ben blir bra, det varar o är väldigt svullet. Sen ska vi laga transporten. Skulle kosta ca 10 000. SUCK.
    Skulle va jättekul att höra hur det går för dig!! Ta hand om dig själv, ta det lugnt några dagar!!
    Kram Irene

    SvaraRadera
  20. det låter ungefär som vi har tänkt att göra. Haken för oss ligger i att vi faktiskt har KÖPT hästen, men inte fått med den hem än. Så för närvarande står han åter i säljarens stall - helt oskadd, endast med en rispa i pannan. Har blivit erbjuden att säljarna ska köra hem honom till värmland åt oss då de är mycket mycket bra hästmänniskor som har varit med om det mesta, så imorgon blir det avfärd för honom - snacka om jag är nervös! :( Jag hade sådan tur att inte ens transporten behövde lagas något vesentligt utan endast bakbommen som hade blivit lite böjd. Hur jag har kommit undan såhär lätt kan jag verkligen inte begripa men är som sagt var oerhört tacksam över det! Tråkigt att det behövs läggas ut runt 10 000 på att fixa till din!! Däremot när han väl är hemma (försöker intala mig själv att det SKA gå bra så att han kommer hela vägen hemm..) så kommer jag liksom du att köra med halsrem i bommen. Sen har jag fått tips att ha halmbalar ordentligt fastsurrade i utrymmet framför bommen för att förhindra att hästen slår volt om olyckan skulle vara framme igen. Det är större risk att hästen gör det om den är kortkort bunden. Hoppas att det går bra för dig och din häst. Jag skall absolut höra av mig om hemresan för honom imorgon, och håller tummarna för att jag får hem en hel och levande häst!
    Tack för visat stöd :) kram Josefin

    SvaraRadera
  21. Tur att hästen inte skadade sig. Hoppas det inte blir svårigheter i framtiden... Skönt för dig att säljarna fixar hemfärd. Låter seriöst. Håller alla tummar för att hästen kommer hem utan problem! Hör gärna av dig, så vi får veta hur det går.
    Kram

    SvaraRadera