söndag 19 december 2010

Avslöjande träning


Lite rapport från Janneträning. Disco har känts fin sen sist, galoppen börjar bli bättre. Han har nu stått drygt 2v i nya stallet, men det känns längre!
Jag har bokat plats åt honom även i januari, men han kommer hem på 1v vila o semester då vi ska ut o resa i början på januari.
Tjejerna i stallet har pyntat o gjort fint med granris. Mysigt.
Nu längtar jag efter mina barn, ska bli kul att få hem dem till jul.

Igår lade Janne ut cavalettibommar på rakt spår som jag fick trava över. Jag skulle tänka lite samling o han skulle verkligen lyfta på benen. Gick superbra, detta kan han ju sen allt arbete för hand. Oj vad det guppade...
Han blev riktigt fin i traven efter det. Galopp. Jobbade mkt på 4-kanten. Öppnatanke på långsidorna o trycka på. Jag fick mana på honom så att han tog i ordentligt. Galoppen blev rund o fin, vi var väldigt nöjda med honom. Han blev jättetrött!

Idag jobbade jag en del på volten i trav till att börja med. Saknades lite engagemang trots övergångar o tempoväxlinagr. Gjorde några skänkelvikningar på halva diagonalen, katastrof till att börja med, sedan blev det bättre. Lite längningar längs långsidan, gick bra! Han svarade o tog i!
När jag skrittar blir han lite loj o tappar energin, där måste jag aktivera mer.
Galopp. Längningar, sen tillbaka. Han fick gå i lite kortare galopp en stund. jag måste se till att han behåller energin. Halvt igenom. Måste lätta av i innertygeln, fram o upp med handen, se vart jag ska, RIDA. Inte riktigt nöjd med min egen insats. Förvänd, gick skapligt. Sen kom katastrofen. Vända rätt upp i galopp med halt vid X. Jag gjorde 1000 fel vilket resulterade i att Disco gjorde lika många:
Fram (upp) med innerhanden i svängen o lätta av, inte glömma att rida ända in i halten, sitta emot, fram i energisk galopp igen. Gjorde inget av detta...Så Disco gick över tygeln i svängen, gick emot handen o ville inte göra halt, körde ner huvudet så jag ramlade fram, seg igångsättning, vinglig framridning. Oj oj oj, kunde inte varit värre. Väldigt avslöjande! Detta är vad domarna ser först o sist i programmen....
Varför är det så svårt???

Kontentan av passet är att jag måste RIDA. Sluta klämma med benen o bära fram honom i korta galoppen. I stället peta till med sporren o påminna honom då o då om han inte jobbar. Detta vet jag ju, undrar varför jag inte gör det då???

Cobben har haft bomövningar igen:
http://www.youtube.com/watch?v=mIkC2wo6m7Q&feature=sub

6 kommentarer:

 1. Jag måste också lära mig att rida. Hur lång tid tar det egentligen?

  SvaraRadera
 2. Sandra: Ja, det kan man sannerligen undra...

  SvaraRadera
 3. Vad härligt med ridhus. Men nu är det snart jul och ja, pynta i stallet var det. Får hoppa över det i år. En tomte har jag i all fall tagit fram till Stallet. Tittade på filmen. Skulle bli jätteglad om du hinner rita en skiss över banan. Det såg ut som en bra övning.
  Anna

  SvaraRadera
 4. Anna! Fick den här beskrivningen av banan från Sandra:
  Man kan rida på många sätt, men tanken är att man hela tiden byter varv så det blir som en åtta. Man kan lika gärna börja med de yttre hindrena och sedan arbeta sig inåt. Alla hinder är uppbyggda så att de kan hoppas från båda håll, då är det bara att hoppa spegelvänt nästa runda. Vi hade en oxer (parallell) i mitten, kryss innerst mot oxern och sedan rättuppstående ytterst. Till en början hade vi cavaletti i mitten (där oxern är) och de andra var bara bommar på marken så att man fick tränat in vägen innan vi la upp hindrena. Övningen går ut på att träna på vägar och galopprytm. Mer en övning för ryttaren än för hästen!

  SvaraRadera
 5. har också upptäckt den fantastiska effekten bommar och/eller cavalettis kan ha på traven. Jag som mest har smågnällt över att hinder, bommar och dylikt alltid är framme i favvoridhuset. haha.. | sedan tror jag att man måste försöka komma till den punkten där man inte 'tänker' på att man måste rida varje moment/steg utan där det sitter i ryggmärgen precis som när man per automatik trampar ner kopplingen på bilen utan att tänka på det.

  SvaraRadera
 6. VK: Det har du helt rätt i!

  SvaraRadera