lördag 26 januari 2013

Kap Verde, Sal del 3

Saluhall
Ryttare på stranden

Vi åkte med på ett par guidade turer, bla en till staden Santa Maria. Då besökte vi en saluhall, några affärer, surfskola mm. Fick provsmaka 3 olika sorters inhemsk grogue (nationaldryck), en starksprit tillverkad av sockerrör. Den var besk o "rå" i smaken, som hembränt... En variant är ponch (likör) som är grogue sötad med honung o frukter. Urk, inte gott... Något som däremot var VÄLDIGT gott var drinken Capriniha (grogue + mosad lime + råsocker + krossad is).
Nationalrätt var Catchupa, en gryta med ex morötter, majs, bönor, kött, potatis o squash som fick koka länge.

Vi besökte också en skola som var en hjälp till barn med svåra sociala förhållanden. Den drevs helt med hjälp av donationer o gåvor. Det var mkt intressant att höra tjejen som hade hand om skolan berätta om dess verksamhet. Trots små medel var barnen väldigt nöjda o glada. Jag hade varit o inhandlat diverse skrivmaterial o hygienartiklar som vi hade med o lämnade till dem. De lärde barnen hygien o tvättade o borstade tänderna på dem varje dag samt att de fick frukost o lunch. På em gick barnen hem.
Annars har Kap Verde 9 årig skola som är gratis, men de får betala skoluniformen själva. 

Skolan vi besökte
Getter inne i staden
 


2 kommentarer:

  1. Åhh, dessa saluhallar! Allt ser ljuuuvligt ut! Tänk va många det är som engagerar sig runt om i världen. Snällt att du handlade till dem! /Kicki

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man känner sig väldigt privilegierad när man besöker ett land där det är ganska fattigt. De tycker nog vi är stormrika som kan resa så. Men de är nöjda o glada med sitt liv, kanske mer än vad vi "rika" är ibland?

      Radera