fredag 26 mars 2010

Longering


Blev ett pass i linan för Disco idag. Vi har båda rejäl träningsvärk från i ons.... har tex väldigt ont på baksidan (?) låren.. Flåset hade vi båda tack vare snöträning o cykel. Alltid något...

Tog på Disco skydd på alla 4. Har alltid det vid longering o tömkörning för att det är väldigt lätt att de sparkar sig själva. Han har ett speciellt träns utan tyglar o med 2-delat bett som jag använder när jag arbetar honom från marken, enl tips från Anders Eriksson på en tömkörningskurs. Har däremot 3-delat när jag rider, men märker ingen skillnad. Spänner aldrig nosgrimman hårt o snokremmen tar jag av. Brukar ha ett allround eller hoppschabrak under gjorden för det är lite mindre än de i dressyrmodell.

Börjar alltid med en promenad ca 15 min utanför ridbanan. Självklart inte inspänd.
Sedan sätter jag på inspänningen ganska löst o lika långt på varje sida (rak häst). Om Disco är pigg o busig (laddad) kan han få springa runt o bocka av sig lite först, men det behövdes inte idag.
Börjar med att ställa honom still på voltspåret. Jag säger åt honom att stå still tills jag är i mitten. Först då får han börja skritta. Och då ska det va skritt. Sen går vi över till trav. Traven skall vara energisk o framåt så att kroppen kommer igång. Jag gör några övergångar skritt-trav som han gör jättebra o lite längningar då jag rätar ut o följer 4-kanten. Längningarna är bara försiktiga här i början. Ett par varv i frisk galopp, här fick jag mana på! Sedan avbrott o skritt längs 4-kanten utan inspänning. När jag ber honom göra halt ska han stå still o jag går till honom. Han får INTE gå in till mig. Godis. Samma sak i andra varvet. Vila igen.

Nu börjar "riktiga" jobbet. Ibland spänner jag in lite mer men oftast inte. Vill att han ska kunna arbeta i en rund låg form bitvis.
Börjar med skritt. Den ska vara AKTIV o han ska arbeta genom ryggen o sänka sig. Det gör han BRA. Trav. Börjar med att mana på så att han jobbar med hela kroppen. Får trava över ett par bommar på marken några gånger. Lite oengagerat idag. Galopp. Tempoväxlingar. Rätar ut o då ska han svara. Får ta in framdelen i varje galoppsteg annars åker baken in. Minskar volten lite så han får ta i. Gör han fint. Avbrott till trav som nu skall vara RUND o sviktig. Han får gärna sänka sig. Joggar så några varv. Skritt. Marschera på framåt. Halt. Godis. Vila. Andra varvet samma sak. Sedan en promenad utanför ridbanan. Han var bättre i traven i h varv, men galoppen var bäst i v varv.

Så här såg passet ut idag o det varade inte länge, kanske 20-30 min + skrittning före o efter. Jag var väldigt nöjd med honom, han jobbar på fint. Behöver dock bli starkare så att han orkar länga ordentligt i både trav o galopp.

8 kommentarer:

 1. låter bra det där, härligt att ni kommit igång med träningen på riktigt... här hos oss har vi fortfarande väldigt djup snö överallt förutom på grusvägarna som bitvis är perfekta att rida på
  /mano

  SvaraRadera
 2. Det mesta av snön är borta här. Högarna är förstås kvar. Litet snötäcke kvar på åkrar o i skogen.

  SvaraRadera
 3. Tycker att det ser riktigt våraktigt ut på din ridbana :) Kul att ni kommit igång.

  SvaraRadera
 4. Ha ha, kortet var från förra året!!!

  SvaraRadera
 5. Nyfiken : vad är det för fördel att ha tvådelat just vid tömkörning ?

  SvaraRadera
 6. Enl honom kunde 3-delat lättare nypa i mungipan vid tömkörning. Vet inte om det är så, men det kan ju vara bra med lite variation i alla fall.

  SvaraRadera
 7. Intressant att läsa ditt träningsupplägg - fick en massa inspiration!! Det är så kul nu när det ÄNTLIGEN är barmark, dagarna räcker inte till för allt jag vill göra! Men detta upplägg, fast lite mer förenklat, är jag sugen på att testa inom kort!

  SvaraRadera
 8. Anna: Vad bra när man kan inspirera varann! Bra att jobba hästarna ibland från marken.

  SvaraRadera