onsdag 16 februari 2011

Miaträning





Idag var det dags för lite träning för Mia igen. Disco har varit helt underbar att tömköra på sista tiden, han har fattat vad vi vill. Tycker han ser nu mjukare o sviktigare ut o han "sätter sig" lite tillbaka i galoppen på ett sätt som han inte orkar ännu när jag rider. Han fick travhoppa i lina enligt Mias råd en dag o han blev kanonfin efter det.

Dagens träning gick ut på att få honom kvickare. Han är lite "seg" av naturen, så man måste påminna honom att bli lite "sprattligare". Började med skritt på volten. Variation mellan kvicka fötter o lägre, avslappnad form. Svårt att få honom kvick av sig själv, man måste säga till honom varje gång, eller så drar han iväg framåt. Där måste jag bli mer kvickare själv. (som vanligt)
Samma arbete i trav. Minska lite tempo, sen kvicka fötter några steg, sen framåt igen. Behöver inte vara ökning framåt utan normaltempo. Efter några gånger i varje varv gick det bättre o han visste lite vad som skulle hända.
Skritt-galopp. Kvicka fötter i skritten o ur det galoppfattning. När han bryter av får han inte "dö" utan skall vara alert. Han gjorde några riktigt fina fattningar i h varv.
En sak jag måste tänka på är att när han slår i sko är han ur balans o det går för fort. Jag ska minska tempot så han återfår balansen.

Mia var nöjd o påminde mig att han blivit bättre i tömmen på ett par månader, o det måste jag vara nöjd med. Många gånger har hon sett att just när de är i denna fasen att börja med samling blir det jobbigt för många hästar. Ett stort trappsteg att kliva upp för...
Mia har köpt en Bio light apparat, som ökar blodgenomströmningen vid behandling. Vi ska testa det på Discos bakknän nån gång o se om han får mer rörlighet efter behandlingen. Se Mias hemsida:
http://www.dressyr.info/posts/bio-light-finns-numera-hos-optimia.aspx

Idag skall jag köra hem Disco på minisemester över helgen, eftersom jag skall åka bort. Han ska få gå o lata sig i hagen med Nicke.



4 kommentarer:

  1. Kul att det funkar så bra med tömkörningen! Det är ju så bra träning,, tyvärr så får inte vi longera eller tömköra i vårt ridhus,,:( sliter på underlaget säger ägaren.

    SvaraRadera
  2. Inger: Så synd! Under kontrollerade former sliter det nog inte mer än ridning skulle jag tro.

    SvaraRadera
  3. Inger - Det var konstig inställning tycker jag!
    Irene - spännande med hoppning på linan, hade ni infångare eller hur gjorde ni?

    SvaraRadera
  4. Anna: Jag brukar först lägga cavaletti på voltspåret o trava över några gånger. Sedan sätter jag upp ett litet hinder med hjälp av "sockerbitar". Ställer hindret på volten o hästen får hoppa i trav eller galopp. Den behöver inte hoppa varje varv, då kan man låta den gå utanför eller innanför hindret. Några språng i båda varven. Brukar börja med ett kryss. Kanonbra variation på arbete. Man får förstås ta bort inspänningen när man hoppar, men brukar ha den på uppvärmning o cavalettin.

    SvaraRadera